Bio planète vyrába bio produkty už viac ako tridsať rokov
Judith Moogová, zakladateľka a výkonná riaditeľka Bio planète, sa pôvodne chcela stať pomocnicou v rozvojových zemiach. Namiesto toho, ešte v dobe, keď študovala výživové poradenstvo, prevzala v roku 1989 podnik svojho otca Franza J. Mooga. Ten päť dní predtým založil ekologickú farmu Domaine de la Planète blízko Carcassonne v juhozápadnom Francúzsku.
Poháňaná rovnakou ekologickou víziou sa jeho dcéra začala špecializovať na produkciu prírodných bio olejov. Založila značku Bio planète a krok po kroku tak vdýchla život prvej európskej výrobni bio olejov. V roku 2004 sa vrátila do Nemecka, kde v Sasku založila druhú vetvu firmy. V rovnakom roku prizvala k spolupráci Jérôma Stremlera, ktorý sa stal výkonným riaditeľom pre Francúzsko. Od tej doby obidvaja vedú dynamický podnik, ktorý prekračuje štátne hranice a zároveň zostáva rodinnou firmou. Týmto spôsobom kombinuje Bio planète nemeckú kvalitu s francúzskym savoir vivre – umením žiť.
Judith Moogová
Od slnečnicového ku kokosovému oleju a k múke
Všetko to začalo lisovaním francúzskych slnečnicových semienok. Dnes sortiment zahŕňa viac ako sedemdesiat rôznych za studena lisovaných bio olejov. Od tradičných druhov pre zdravé každodenné varenie až po gurmánske produkty ako kokosový alebo arganový olej ako doplnok zdravého životného štýlu.
Tak napríklad Judith Moogová pred desiatimi rokmi trhu predstavila ako jeden z prvých dodávateľov vtedy nie veľmi známy kokosový olej. Mohla si vtedy dovoliť venovať všetok nevyhnutný čas výberu kokosových plantáží a miestnych výrobcov, aby dodržala požadované kritériá kvality. Bol to luxus, ktorý si v súčasnosti vďaka vysokému dopytu po kokosovom oleji väčšina dodávateľov dovoliť nemôže.
Rastlinné proteínové múky
V roku 2017 spoločnosť prezentovala nový rad produktov, ktoré sa tak trochu vymykajú z doterajšieho hlavného predmetu podnikania – vysoko kvalitné rastlinné proteínové múky na bezlepkové varenie a pečenie. Rad nových produktov obsahuje zelenú pikantnú tekvicovú múku, vyrábanú z pečených tekvicových semienok z Rakúska, prirodzene bielu fair trade kokosovú múku a arašidovú múku od ich dlhodobého fair trade partnera z južnej Číny.
Oleje a múky majú oveľa viac spoločného, než si môžete myslieť. Proteínové múky sú vyrábané zo 100 % prírodných bio a raw surovín, z ktorých sa lisujú oleje. Po tom, ako je olej vylisovaný, sú tie isté semienka a orechy zomleté na kvalitnú múku, ktorá je skvelým zdrojom bielkovín alebo výbornou bezlepkovou náhradou múky.
Všetky tri produkty sú vegánske, bohaté na vlákninu, zároveň bohaté na vitamíny a stopové prvky ako železo, horčík, zinok, mangán, kyselina listová a vitamín B6.
Rovnocenné partnerstvá
Každý olej a každá múka má svoju jedinečnú históriu, rodokmeň a charakter – v neposlednom rade vďaka jednotlivcom, ktorí za nimi stoja. Títo farmári zasvätili svoje schopnosti a nadšenie myšlienke ekologického poľnohospodárstva. Bio planète spolupracuje s dodávateľmi z celého sveta. Niektorí sú s nimi od začiatku vzniku firmy. „Mnohých dodávateľov poznáme osobne, od ekologických farmárov v našom regióne, cez talianske rodinné podniky až po malých poľnohospodárov v Keni. Dlhodobé partnerstvá pre nás znamenajú dodržiavanie pracovných vzťahov a záväzkov napriek tomu, že situácia je niekedy zložitá. Napríklad sme sa museli vyrovnávať s nedostatkom očakávaných dodávok po tom, čo boli na Filipínach v roku 2014 kokosové plantáže zničené tajfúnom a v mnohých ďalších prípadoch.“
Bio planète si svojich dodávateľov cení, pretože v niektorých prípadoch trvá roky, kým nájdu toho správneho dodávateľa. Je to preto, že kvalita surových surovín je pre kvalitu oleja kľúčová. Pokiaľ surovina nie je kvalitná, nedá sa to vykompenzovať ďalším spracovaním.
Zber bio avokáda v Keni
Na kvalite záleží
Výroba vysoko kvalitných produktov vyžaduje správnu starostlivosť. Každá fľaša oleja, ktorá sa dostane k zákazníkovi, najskôr absolvuje celkovo osemnásť testov. Testované sú surové ingrediencie v zemi pôvodu aj potom, čo sú dovezené na spracovanie. Ďalšie testy sa robia počas výroby po lisovaní a filtrovaní. Na konci procesu produkty znovu testujú experti na kvalitu: „Iba vtedy, keď nás presvedčí vynikajúca chuť, odošleme olej k zákazníkom.“ Spoločnosť investuje do zaistenia kvality množstva prostriedkov a ďaleko prekračuje požiadavky stanovené zákonom. Napríklad každá jednotlivá fľaša oleja môže byť vystopovaná späť po celej svojej ceste až k surovým surovinám bez akýchkoľvek prázdnych miest.