Popis
Využitie:
- s omáčkou - zeleninová alebo smotanová, uvarené cestoviny stačí zaliať omáčkou a jedlo máte rýchlo na stole
- na sladko - z rozvareného ovocia urobíte skvelú omáčku alebo cestoviny len zalejte sirupom, zasypte kakaom či kokosom
- zapečené - uvarené, so zeleninou a zaliate smotanou ich môžete zapiecť v rúre
- šalát - vychladnuté cestoviny zmiešajte trebárs s fazuľami, čerstvou zeleninou, bylinkami a zálievkou z kyslej smotany
Amarant sa radí k pseudoobilninám, čo znamená, že medzi obilniny trávy nepatrí, ale v kuchyni sa využíva úplne rovnako. Zrno a z neho mletá múka sa využíva predovšetkým v potravinárstve, rovnako ako listy. Niekedy sa ale používa aj ako krmivo v poľnohospodárstve. Z múky sa pripravuje hlavne pečivo a cestoviny pre celiatikov. Amarantová múka chuťovo obohacuje nie len pečivo, ale napríklad aj kakao.
Rastlina, z ktorej amarant pochádza sa nazýva láskavec. V Strednej Amerike bol Aztékmi a Inkmi pestovaný už 4 000 rokmi pred našim letopočtom. Dnes sa amarant prevažne pestuje v tropickom pásme, kde sa zrno zberá až trikrát ročne. Jedno zrnko má veľmi malé rozmery aj váhu.
Zloženie
Ryžová múka, zemiakový škrob, kukuričný škrob, ryžový škrob, amarantová múka 5 %. Môže obsahovať stopy lepku a vajec.Skladovanie
Skladujte v suchu a chráňte pred teplom. Nevystavujte priamym slnečným lúčom.