Popis
Je vynikajúce na raňajky s rastlinným mliekom a množstvom čerstvého ovocia, na malú desiatu alebo k maškrteniu v priebehu dňa. Môžete si s ním tiež posypať ovocný šalát alebo smoothie bowl. Čokoládové müsli bude chutiť určite celej rodine. Môžete s ním aj dozdobiť dezerty, rôzne ho vrstviť napríklad s pudingom či jogurtom, vyhrajte sa. Inšpiráciu k výrobe cranachanu (dezertu z müsli) nájdete v časopise Dobroty zima 2013/14 na str. 17.
Mandľa je vlastne jadro kôstky plodu mandle obyčajnej, ktorá pochádza zo severnej Afriky a západnej Ázie. Dnes sa pestuje predovšetkým v Európe v subtropických oblastiach. Dorastá do výšky až 5 metrov a kvitne krásnym rúžovým kvetom. Z jedného stromu sa dá získať až 60 kg mandlí. Mandle neslúžia iba ako potravina, ale využívajú sa aj v kozmetickom priemysle. V cukrárstve sa s mandľami nielen zdobí, ale vyrába sa z nich typický marcipán.
Lieskové oriešky rastú na kre s názvom lieska obyčajná. Vyskytuje sa hlavne v Európe a jej plody sa využívajú prevažne v potravinárstve. Okrem toho sa z orechov získava tiež olej do kozmetických a maliarskych produktov. Drevo liesky je používané predovšetkým v ľudovom umení.
Pekanové orechy pochádzajú zo stromu s názvom orechovec pekanový, ktorý je z juhu Severnej Ameriky. Jedná sa o mohutný strom s tvrdým červenohnedým drevom. Pestuje sa po celom svete, napriek tomu sa jedná o vzácnejší druh orechov. Orechy sú ukryté v tvrdej šupke, preto v jazyku amerických domorodcov „pekan" znamená „k rozbitiu je potreba kameň".
Ovsené vločky sa vyrábajú z ovseného zrna, ktoré sa najskôr očistí. Následne je naparované a potom vystavené aj suchému teplu. Takto upravený ovos sa lisuje vo valcoch a niekedy sa aj reže na menšie kúsky. Ovos je veľmi rozšírená obilnina v oblasti mierneho pásma a je známy už od doby bronzovej. Okrem vločiek sa z ovsa vyrába napríklad aj múka alebo rastlinný nápoj ako alternatíva mlieka.
Jačmeň ľudia poznajú asi 3 000 rokov, je to jedna z najstarších poľnohospodárskych plodín. Pratypom domestikovaného jačmeňa je jačmeň tibetský, dnes sa pestuje jačmeň siaty. Je veľmi odolný a znáša aj drsnejšie podnebie. Nájdeme ho predovšetkým na severnej pologuli, dokonca aj v oblastiach nad 4 000 metrov nad morom a za polárnym kruhom.
Kokosový orech je druh ovocia, ktorý rastie na kokosových palmách prevažne v trópoch, a to po celom svete. Palmy produkujú až 150 plodov ročne a ľudia ich pestujú už 3 000 rokov. Je zaujímavé, že orechy kokosu sú jedny z najväčších semien na svete a využíva sa ako ich dužina, tak šupka aj voda. Okrem kuchyne sa kokos využíva tiež v kozmetickom priemysle na výrobu mydiel, sprchových gélov, peelingu a mnoho ďalšieho.
Jordans je britská rodinná firma, ktorá sa zameriava na výrobu kvalitného raňajkového müsli. Využívané sú predovšetkým lokálne suroviny pestované v prísnych ekologických podmienkach, obilninu sú od farmárov, ktorý nevyužívajú chemické hnojivá a dodržujú zásady pre ochranu životného prostredia. Zmesi neobsahujú umelé farbivá alebo konzervanty, pridanú soľ ani geneticky modifikované suroviny. V müsli Jordans nenájdete žiadne produkty živočíšneho pôvodu, takže si ich vychutnajú aj vegetariáni a vegáni. Rodinná receptúra vychádza z myšlienky, že kvalitné prírodné ingrediencie sú dostatočným zdrojom chuti a cenných látok.
Zloženie
Celozrnné cereálie 57% (OVSENÉ vločky, JAČMENNEJ vločky, OVSENÁ múka), cukor, ORECHY 14% (plátky MANDLÍ, celé MANDLE, sekané BRAZÍLSKEJ ORECHY, sekané PEKANOVÉ ORECHY, pražené sekané LIESKOVÉ ORECHY), rastlinné oleje (repkový, palmový), ryžová múka, sušený kokos, prírodná aróma. Môže obsahovať pšenicu, žito a iné druhy orechov.Alergény
Lepok, Orechy
Skladovanie
Skladujte v suchu a chráňte pred teplom. Po otvorení uchovávajte v uzavretom obale.