Quinoa – výživná, lahodná, univerzálna

Quinoa – výživná, lahodná, univerzálna

10.01. 2020 | Blog a Dobroty

V kuchyni s ňou môžete pracovať podobne ako napríklad s ryžou, je však nutrične oveľa zaujímavejšia. Mrlík čílsky alebo quinoa sa v juhoamerických Andách pestovala už pred 4000 rokmi. Inkovia ju považovali za posvätnú a po zemiakoch bola pre nich druhou najdôležitejšou plodinou.

Nutrične mimoriadna

Podobne, ako trebárs pohánka alebo amarant, ani quinoa nepatrí z botanického hľadiska medzi obilniny, ale ako obilnina sa používa. Napriek tomu, že žiadna jednotlivá potravina nedokáže poskytnúť absolútne všetky pre život potrebné živiny, o quinoe sa často hovorí ako o plodine, ktorá má k tomu najbližšie. Obsahuje kvalitné kompletné bielkoviny (až 14 %), ktorých biologickú hodnotu Svetová zdravotnícka organizácia porovnáva s biologickou hodnotou mliečnej bielkoviny. Quinoa tiež oplýva mnohými vitamínmi a minerálmi. Nie nadarmo ju NASA skúma ako potravinu vhodnú pre astronautov pri dlhých vesmírnych letoch. Quinoa je navyše prirodzene bezlepková.

Quinoa existuje v niekoľkých stovkách variantov, ktoré sa líšia farbou semien. Najbežnejší a najrozšírenejší je biely variant, často sa predáva aj červený a čierny variant quinoy. Pri všetkých sa uvádzajú približne rovnaké výživové hodnoty, červený a čierny druh však najskôr bude obsahovať viac antioxidantov (látky spôsobujúce červenú, modrú a fialovú farbu väčšinou majú antioxidačné účinky). Všetky tri varianty chutia prakticky rovnako, ale červený a čierny zostávajú po uvarení pevnejšie a pôsobia „celozrnnejším“ dojmom.

Ako ju pripravovať

Quinoa prirodzene obsahuje saponíny, ktorá na poli chránia semeno pred tým, aby ho nevyzobali vtáci. Preto sa má pred kuchynskou úpravou preplachovať vriacou vodou, inak by zostala horkastá. Niektorí výrobcovia quinou preplachujú už pri spracovaní, pretože však spotrebiteľ väčšinou nemá istotu, či kúpil práve takú, je dobré spariť ju vždy.

Základný recept – quinou v cedidle prepláchnite dvakrát vriacou vodou, potom zalejete 2,5-násobným množstvom vody a varte 15 minút, prípadne nechajte potom ešte pod pokrievkou dôjsť. Červenú a čiernu quinou môžete variť o 5 až 10 minút dlhšie, podľa toho, ako veľmi má byť al dente.

Sypká quinoa – postupujte ako pri ryži alebo pšene, po prepláchnutí ju orestujte nasucho alebo na troche oleja, zalejte vriacou vodou a na veľmi miernom ohni varte bez miešania a bez odklápania pokrievky.

Tipy na použitie

  • Príloha, do rizot – používajte úplne rovnako ako ryžu, k duseným jedlám, ázijským pokrmom, omáčkam
  • Do šalátov – vďaka svojej nadýchanej konzistencii je ideálna do ľahkých sviežich šalátov (s paradajkou – skúste napr. tabouleh, s avokádom alebo aj s ovocím), ale napr. aj k pečenej alebo grilovanej zelenine apod.; v šalátoch navyše pekne vynikne červený a čierny variant
  • Náplne – do plnených paradajok, paprík, kapustných listov, ale napr. aj do náplní na quiche
  • Fašírky a placky
  • Nákypy slané aj sladké – quinou uvarte podľa základného receptu a ďalej s ňou pracujte rovnako ako s ryžou

TIP: Quinoa obohatí každý pokrm – chcete, aby vaše jedlo bolo nutrične hodnotnejšie? Nie je jednoduchší spôsob, než práve prihodiť do neho trochu varenej quinoy alebo quinoových vločiek. Dajte trochu do cesta na lievance, pridajte do smoothie, pridajte do rizota pripravovaného z ryže...

 

Vedeli ste, že: Európania po svojom príchode do Ameriky pestovanie quinoy potlačili a tá sa udržala len v nehostinných a odľahlých oblastiach? Postupne sa za podpory miestnych vlád a rôznych asociácií opäť rozšírila a dnes sú najväčšími pestovateľmi Bolívia, Peru a Ekvádor. Prvé pokusy o pestovanie quinoy aj v Európe a inde už tiež prebehli. Zvažuje sa jej pestovanie na poľnohospodárske účely. Quinou ako okrasnú rastlinu totiž v našich krajinách už dávno máme – pestuje sa často v botanických záhradách.
 

Aktuálne číslo našich Dobrôt

Dobroty 26 – podzim-zima 2019

Skúste dobroty, zdravé recepty a zľavy priamo vo vašom e-maili.

Prihlásenie

Žiadny strach, na e-mail Vám pošleme obratom nové heslo.
Pokial vám neprišlo, skontrolujte si spamovú schránku.

Chcem sa prihlásiť

Košík

Nákupný košík je prázdny.