Popis
Hoci je špalda odroda pšenice, špaldový a pšeničný sirup sa od seba líšia. Špaldový sirup je hustý, tmavší, má výraznejšiu plnú chuť.
Špaldový sirup obsahuje 20 % glukózy a 36 % maltózy.
V Dobrotách zima 2015-2016 sme na strane 6-11 spracovali veľký prehľad sirupov a vzájomné porovnanie obsahu jednotlivých cukrov.
Obilné sirupy, teda aj špaldový, sa vyrábajú týmto prirodzeným spôsobom:
- zrno sa pomelie na múku,
- pri určitej teplote sa múka zmieša s vodou,
- pridajú sa enzýmy prírodného pôvodu,
- nasleduje proces nazývaný hydrolýza,
- dlhé molekuly škrobu sa rozštiepia na jednoduché sacharidy,
- mechanickou filtráciou sa oddelí tekutina od nerozpustných látok,
- prebytočná voda sa odstráni odparením.
Vďaka tomu - filtrácia prebieha výhradne mechanicky, bez akéhokoľvek použitia rozpúšťadla a chemických látok - si sirupy zachovajú maximum minerálov a stopových prvkov. Každý sirup má potom svoju unikátnu chuť a farbu.
Zloženie
ŠPALDA * (80 %), voda. * výrobok kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Lepok
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 20 ° C.