Popis
Rána s nimi sú skvelé, ale skúste to s nimi aj inak. Pečte sušienky, varte polievky, mixujte smoothie. Ochutnajte vločkovú plnku s mandľami a budete sa olizovať až za ušami. Zdravé burgery ocenia nie len vegetariáni a v cícerových plackách nahradí klasickú múku. Vyplatí sa ich mať po ruke!
Vločky sa vyrábajú z ovseného zrna, ktoré sa najskôr očistí. Následne je naparované a potom vystavené aj suchému teplu. Takto upravený ovos sa lisuje vo valcoch a reže sa na menšie kúsky. Ovos je veľmi rozšírená obilnina v oblasti mierneho pásma a je známa už od doby bronzovej. Okrem vločiek sa z ovsa vyrába napríklad aj múka alebo rastlinný nápoj ako alternatíva mlieka.
V našom časopise Dobroty jar 2016 sme spracovali rozsiahle téma o vločkách. Nájdete tu zrovnanie jednotlivých druhov vločiek, tipy a recepty na použitie, zaujímavé informácie o lepku a mnoho ďalšieho...
Využite:
- polievky - v krémových polievkach vločky povarte a rozmixujte, s množstvom opatrne, vločky dosť narastú, recept na karotkovú polievku s ovsenými vločkami je popísaná na strane 12 v Dobrotách jar 2016
- kaša z ovsených vločiek urobíte výbornú kašu, nezabudnite pridať orechy, ovocie, semienka a sirup, pre prípravu kaše je nutné variť vločky v mlieku alebo jeho alternatíve, náš recept nájdete na strane 18 v Dobrotách jar 2016
- knedličky - vločky zmiešajte so strúhaním údeným tempehom, vajcom a bylinkami
- placky, karbonátky, sekaná - vločky sa dajú kombinovať so strukovinami, vajcom, zeleninou, bylinkami a korením, všetko rozmixujte a podľa potreby tvarujte, na strane 12 v Dobrotách jar 2016 nájdete recept na cícerové placky so sójovými a ovsenými vločkami
- sladké - vločky sa dajú pridať do muffinov, sušienok, lievancov alebo nepečených cukroviniek
- nátierky - osmaženú zeleninu zalejte vodou, pridajte vločky, povarte, rozmixujte a dohuďte
- mlieko, puding - vločky uvarte a aj s vodou na varenie ich rozmixujte, mlieko môžete ochutiť trebárs medom, pokiaľ chcete puding, dajte do vody viacej vločiek a zmes nechajte schladiť
- smoothie - rozmixujte obľúbené ovocie s vodou, rastlinným nápojom alebo mliekom, podľa chuti pridajte sparené alebo povarené vločky, semienka, jogurt, sirup, zeleninu či čokoľvek iného
- pečivo - pri príprave chleba alebo dalamániek nahraďte 1 múky vločkami
SEMIX PLUSO, spol. s r.o. bola založená v roku 1995. Zaoberá sa výrobou celozrnných cereálií, pekárenských zmesí, maku a ďalších potravín. Táto česká firma je úspešná nie len u nás, ale vyvážajú svoje výrobky aj do zahraničia. Zároveň je aktívna vo svojej lokalite v oblasti ekológie. Stará sa o mokrade, lomy, vybudovala vtáčiu rezerváciu. Pri výrobe v SEMIX PLUSO využívajú najlepšiu technológiu a kombinujú kvalitu a dobrú chuť.
Zloženie
Vločky z naklíčeného OVSA bez lepku sušené. Maximálny obsah lepku 20 mg/kgSkladovanie
Skladujte v suchu