Popis
Využitie:
- polievka - v krémových polievkach vločky povarte a rozmixujte
- kaša - z vločiek urobíte výbornú kašu, nezabudnite pridať orechy, ovocie, semienka a sirup, pri prípravu kaše je nutné variť vločky v mlieku alebo jeho alternatíve
- knedličky - vločky zmiešajte so strúhaným údeným tempehom, vajíčkom a bylinkami
- placky, karbonátky, sekaná - vločky sa dajú kombinovať so strukovinami, vajíčkami, zeleninou, bylinkami a korením, všetko rozmixujte a podľa potreby tvarujte
- sladké - vločky sa dajú pridať do muffinov, sušienok, lievancov alebo nepečených sladkostí
- nátierky - opraženú zeleninu zalejte vodou, pridajte vločky, povarte, rozmixujte a dochucujte
- mlieko, puding - vločky uvarte a aj s vodou na varenie ich rozmixujte, mlieko môžete ochutiť napríklad medom, ak chcete puding, dajte do vody viac vločiek a zmes nechajte vychladnúť
- smoothie - rozmixujte obľúbené ovocie vodou, rastlinným nápojom alebo mliekom, podľa chuti pridajte zaparené alebo povarené vločky, semienka, jogurt, sirup, zeleninu či čokoľvek iné
- pečivo - pri príprave chleba alebo dalamániek nahraďte 1/4 múky vločkami
Vločky sa vyrábajú z ovseného zrna, ktoré sa najskôr očistí. Nasleduje naparovanie a potom je ovos vystavený aj suchému teplu. Takto upravený ovos sa lisuje vo valcoch a niekedy sa aj reže na menšie kúsky. Ovos je veľmi rozšírená obilnina v oblastiach mierneho pásma a je známy už od doby bronzovej. Okrem vločiek sa z ovsa vyrába napríklad aj múka alebo rastlinný nápoj ako alternatíva mlieka.
Firma Tillquhillie Fine Foods sa už desať rokov zaoberá produkciou ovsených výrobkov vhodných pre celiatikov. Vločky získavajú z veľmi starej odrody ovsa, ktorý síce má menšie výnosy, ale je vhodný aj pre tie najcitlivejšie žalúdky. Ich vločkám dávajú prednosť aj ľudia so znášanlivosťou lepku, pretože sú výnimočne jemné a majú výraznú chuť.
Zloženie
Ovsené vločky bezgluténové. Môže obsahovať vajce, sójové bôby, mlieko a orechy.Skladovanie
V suchu. Chráňte pred teplom priamym slnečným žiarením.