Popis
Repkový olej je výborný kuchynský olej, rozhodne vhodnejší než hocktoré iné oleje s omnoho lepším renomé. Obsahuje hlavne omega 9 mastné kyseliny, a preto je dosť odolný pre tepelnú úpravu, s výnimkou prudkého smaženia. Na druhú stranu sa v ňom nachádza aj pomerne dosť omega 3 mastných kyselín (11 g na 100 ml), väčšina výrobcov panenského repkového oleja ho preto odporúča predovšetkým pre studenú kuchyňu, kde omega 3 zostanú lepšie zachované. Je to jeden z najlepších kuchynských olejov.
Repkový olej zo skorších dôb bol ku konzumácií nevhodný, obsahoval totiž erukovú mastnú kyselinu, ktorá je kardiotoxická (spôsobuje zápal srdcovej svaloviny a pod.). Šľachtením bola postupe získaná nízkoeruková repka, ktorá žiadne toxické vlastnosti nemá.
Zloženie
Olej repkový nízkoerukový listovaný za studena. Celkový obsah esenciálnych mastných kyselín Omega-3 a Omega-6 je v takmer ideálnom pomere 1:2.Skladovanie
Skladujte v suchu pri pri izbovej teplote. Chráňte pred priamym slnečným svetlom.