Popis
Vanilka rozhodne nesmie chýbať v pudingu, či povestnej vanilkovej zmrzline. Dodá ale lahodnú chuťovú bodku každému sladkému dezertu aj slaným pokrmom, pokiaľ sa nebudete báť s ňou trochu zaexperimentovať. Výborne ladí s ostrejšími slanými pokrmami trebárs v mexickej kuchyni.
Vanilkový lusk môžete využiť hneď niekoľkými spôsobmi. Buď ho v celku rozomeliete na prášok a ten potom používajte na varenie alebo lusk otvorte, semienka vydlabte a rovno použite. Prázdni lusk ale nemusíte vyhadzovať. Vložte ho do dózy s kvalitným trstinovým cukrom. Vanilkový lusk ho behom pár týždňov krásne prevonia a máte domáci vanilkový cukor.
Vanilka je plodom bielej kvitnúcej orchidei. Zberá sa ako dlhé zelené tobolky, ktoré v dobe zberu nemajú žiadnu chuť ani vôňu. Aromatické látky sa z vanilkových luskov uvoľňujú až v priebehu fermentácie, podobne ako sa fermentujú kakaové bôby, káva alebo čaje. Akonáhle raz skúsite chuť pravej vanilky, už nikdy nebudete chcieť jej syntetické náhrady. Pravá vanilka má sladkú, jemne korenenú, smotanovú chuť a kvetinovú vôňu.
Zloženie
Vanilka struk* (Vanilla planifolia*). *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladovať v suchu a chlade.