Pár zaujímavostí o kuskuse
Kuskus je vlastne cestovina, vyrobená najčastejšie z tvrdozrnnej pšeničnej krupice, ale na trhu je dostupný aj z iných druhov obilnín. Kuskus je skvelý vo svojej univerzálnosti – môžete ho použiť ako prílohu, do letného šalátu, s pečenou zeleninou, ako zásmažku do polievky alebo dokonca do sladkých raňajkových pokrmov či dezertov. U nás je zakorenené povedomie, že keď chce niekto začať so zdravou stravou, siahne po kuskuse. Ako sme už uviedli, ide o cestovinu, takže ak má byť zdravá, zvoľte si bio kvalitu, ideálne celozrnnú variantu, doplňte množstvom zeleniny a bielkovinou, aby ste mali vyvážený pokrm.
Základná príprava kuskusu
- Príprava je super jednoduchá! Spravidla stačí zaliať kuskus vriacou vodou, prikryť a nechať napučať. Aby bol kyprý, premiešajte ho nakoniec vidličkou.
- Celozrnný kuskus zalejte vriacou vodou, 1 minútu varte a nechajte odstáť pod pokrievkou. Alebo si ho pripravujte rovnako ako bežný kuskus, ale nechajte ho odstáť dlhšie, asi 15 minút.
- Presný pomer tekutiny a kuskusu je vždy uvedený na obale môže sa minimálne odlišovať, obvykle je to 1 diel kuskusu na 2 diely vriacej vody.
- Kuskus môžete zaliať vriacim vývarom alebo ho pred zaliatím zmiešať s korením a osoliť.
- Skvelá vychytávka je kuskus pripravovať v čo najtenšej vrstve, v co najširšej nádobe, napríklad na panvici alebo aj plechu na pečenie (prikryte ho iným plechom alebo potravinárskou fóliou). Potom sa kuskus pripraví naozaj rovnomerne a nestane sa vám, že by bol na dne nádoby zlepený a na vrchu nedovarený.
A viete, že sme to boli my, firma Country Life, to ako prvý priviezol kuskus do vtedajšieho Československa?
Vyskúšajte nás kuskus s pečenou tekvicou a cícerom: