Popis
O amarante si môžete tiež prečítať v našom časopise Dobroty jar 2013.
Amarant sa zaraďuje k pseudoobilninám, čo znamená, že medzi obilné trávy nepatrí, ale v kuchyni sa využíva úplne rovnako. Zrno a z neho mletá múka sa využívajú predovšetkým v potravinárstve, rovnako ako listy. Niekedy sa ale používa aj ako krmivo v poľnohospodárstve. Z múky sa pripravuje hlavne pečivo a cestoviny pre celiatikov. Amarantová múka chuťovo obohacuje nielen pečivo, ale napríklad aj kakao.
Rastlina, z ktorej amarant pochádza, sa nazýva láskavec. V Strednej Amerike ho pestovali Aztéci a Inkovia už 4000 rokov pred naším letopočtom. Dnes sa amarant prevažne pestuje v tropickom pásme, kde sa zrno zberá až trikrát ročne. Jedno zrnko má veľmi malé rozmery aj váhu.
Extrude Bečice s. r. o. sa zameriava predovšetkým na produkty bez laktózy, lepku, na bioptraviny a na kosher produkty. Spoločnosť funguje už od roku 1991. Je tiež držiteľom certifikátu kvality BRC. Firma sa tiež angažuje v boji proti detskej obezite a v snahe zaviesť do škôl zdravú výživu a bioprodukty.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Kukuričná múka*, amarantová múka* (20 %), ryžová múka*, žltý hrách*, hrachová bielkovina*, jedlá soľ, cukor*. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
V suchu.