Popis
O amarante si môžete tiež prečítať v našom časopise Dobroty jar 2013.
Amarant sa zaraďuje k pseudoobilninám, čo znamená, že medzi obilie nepatrí, ale v kuchyni sa využíva úplne rovnako. Zrno a z neho mletá múka sa využívajú predovšetkým v potravinárstve, rovnako ako listy. Niekedy sa ale používa aj ako krmivo v poľnohospodárstve. Z múky sa pripravuje hlavne pečivo a cestoviny pre celiatikov. Amarantová múka chuťovo obohacuje nielen pečivo, ale napríklad aj kakao.
Rastlina, z ktorej amarant pochádza, sa nazýva láskavec. V Strednej Amerike ho pestovali Aztéci a Inkovia už 4000 rokov pred naším letopočtom. Dnes sa amarant prevažne pestuje v tropickom pásme, kde sa zrno zberá až trikrát ročne. Jedno zrnko má veľmi malé rozmery aj váhu.
Zloženie
Bezlepková zmes (mletý mak 50 %, pohánková múka, bezlepkový pšeničný škrob, ryžová múka, SÓJOVÁ múka, kypriace látky [dihydrogenfosforečnan sodný a hydrogenuhličitan sodný], kukuričný škrob, zemiakový škrob, stabilizátory [xanthan a guma tara], jedlá soľ, aróma), cukor, VAJCE, repkový olej, voda, pufované amarantové zrno (0,5%), konzervant: kyselina sorbová.Alergény
Vajcia, Sójové bôby
Skladovanie
Skladujte pri teplote 18 - 23 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %. Po otvorení spotrebujte do 3 dní.