Popis
Trstinová melasa vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru. Steblá trstiny sa rozdrvia a vylisuje sa z nich sladká šťava, v španielčine známa ako jugo de cana de azúcar. Tá sa opakovane varí a nakoniec rýchlo schladí, čím na jej povrchu začne kryštalizovať jantárovo sfarbený trstinový cukor. Po jeho oddelení zostane tmavá, hustá a mierne horkastá tekutina pripomínajúca sirup - melasa. Ďalej sa čistí, riedi vodou av niektorých prípadoch fermentuje, napríklad pri výrobe rumu.
Melasa má intenzívnu, sladkú chuť s ľahkou horkosťou. Má bohatý karamelový nádych s tónmi pražených orieškov a kávy. Hodí sa napríklad do perníka, závinu, sušienok. Kvapkou melasy môžete vylepšiť aj müsli, jogurt, mlieko alebo proteínový shake.
Obsahuje cenné minerály ako železo, vápnik, horčík a draslík. Oproti trstinovému cukru má nižší glykemický index, pretože obsahuje menej sacharidov, takže nespôsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.
V Južnej Amerike, kde sa cukrová trstina bežne pestuje, sa melasa využíva do marinád, glazúr na mäso a BBQ omáčok. Pridáva sa aj do dezertov a pečiva, napríklad do tradičného pán de melaza (melasového chleba).
Bio Nebio Trstinová melasa nesírená BIO v bodoch:
- obsahuje biologicky aktívne látky
- alternatíva k trstinovému cukru
- výrazná chuť a aróma
- vhodná do perníka, závinu a pálivých jedál
- vhodná na dochutenie jogurtu, müsli a mlieka
Zloženie
Trstinová melasa*. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte v suchu a chlade.