Univerzálny postup
- Bylinky – bazalka je tradičná, môžete však používať všetky možné druhy byliniek a zeleniny: tymian, kôpor, petržlen, medvedí cesnak, špenát, rukolu, na jar plané byliny, sušené paradajky.
- Orechy a semienka – do pesta už tradične patria píniové oriešky, výborne sa však hodia aj konopné semená, slnečnicové semená, vlašské alebo kešu orechy. Tip: ak ich dopredu namočíte, bude pesto krémovejšie (ale zníži sa jeho trvanlivosť), ak ich zľahka opražíte nasucho na panvici, bude mať pesto výraznejšiu orieškovú vôňu aj chuť.
- Olej – olivový je klasika, hodí sa aj repkový, sezamový, avokádový, konopný, tekvicový, nahraďte nimi olivový olej, alebo ich používajte v kombinácii s ním. Množstvo oleja si upravte podľa toho, na čo chcete pesto použiť – hustejšie sa hodí na hrianku, ochutenie polievok, nátierok, na pizzu; redší na cestoviny, do kuskusu, do zálievok na šalát.
- Parmezán a spol. – v klasickej verzii patrí do pesta parmezán, pre vegánsku variantu namiesto nej radi používame lahôdkové droždie, to dokáže zvýrazniť chuť každého pokrmu.
- Soľ a ďalšie suroviny – soľ je najlepšia morská alebo himalájska, cesnak sa pridáva skoro vždy, chuti pesta často prospeje trochu citrónovej šťavy.
AKO SI PESTO VYROBIŤ?
Tradične sa pesto pripravuje v mažiari – najskôr pomliaždite všetky suroviny bez oleja, ten pridajte ako posledný. Na uľahčenie môžete použiť mixér – všetky suroviny vložte do mixéru a rozmixujte do hladka.
A AKO SKLADOVAŤ?
Aby vám pesto dlhšie vydržalo, skladujte ho v dobre umytom pohári so skrutkovacím uzáverom a povrch vždy udržujte zaliaty cca 1 cm vysokou vrstvou olivového oleja, pesto tak vydrží až 2 týždne.
Bazalkové pesto
zväzok čerstvej bazalky (cca 25 g) • 50 g píniových orieškov • 100 ml olivového oleja • 3 lyžičky lahôdkového droždia • 1 strúčik cesnaku • 1 lyžička citrónovej šťavy • ½ lyžičky soli
Petržlenové pesto
2 hrste petržlenu (50 g) • 30 g kešu orechov • 20 g konopných semienok • 100 ml olivového oleja • 4 lyžice lahôdkového droždia • 1 strúčik cesnaku • ½ lyžičky soli
Kôprové pesto
zväzok kôpru (20 g) • 30 g slnečnicových semienok • 50 ml olivového oleja • 50 ml avokádového oleja • 3 lyžičy lahôdkového droždia • 2 lyžičky citrónovej šťavy • 1/2 lyžičky soli
Tymianové pesto
30 g čerstvého tymianu (bez tuhých stoniek) • 30 g kešu orechov • 10 g konopných semienok • 80 ml olivového oleja • 3 lyžičky lahôdkového droždia • 1 strúčik cesnaku • 1 lyžica citrónovej šťavy • 1/2 lyžičky soli
Špenátové pesto
50 g čerstvého špenátu • 50 g vlašských orechov • 100 ml olivového oleja (alebo kombinácie olivového oleja s olejom z vlašských orechov) • 1 strúčik cesnaku • 1 lyžica citrónovej šťavy • 1/2 lyžičky morskej soli