Pesto na 5 spôsobov

Pesto na 5 spôsobov

22.05. 2019 | Blog

Sdílejte

Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest

Pestá možno použiť oveľa častejšie než len do cestovín. Na raňajky si ich natrite na hrianku a pridajte stratené vajcia alebo volské oko. Servírujte ich k pečeným zemiakom a pečenej zelenine. Alebo ich použite ako základ na zálievku šalátu – stačí pridať olej, ocot a med či sirup.

Univerzálny postup

  1. Bylinky – bazalka je tradičná, môžete však používať všetky možné druhy byliniek a zeleniny: tymian, kôpor, petržlen, medvedí cesnak, špenát, rukolu, na jar plané byliny, sušené paradajky.
  2. Orechy a semienka – do pesta už tradične patria píniové oriešky, výborne sa však hodia aj konopné semená, slnečnicové semená, vlašské alebo kešu orechy. Tip: ak ich dopredu namočíte, bude pesto krémovejšie (ale zníži sa jeho trvanlivosť), ak ich zľahka opražíte nasucho na panvici, bude mať pesto výraznejšiu orieškovú vôňu aj chuť.
  3. Olej olivový je klasika, hodí sa aj repkový, sezamový, avokádový, konopný, tekvicový, nahraďte nimi olivový olej, alebo ich používajte v kombinácii s ním. Množstvo oleja si upravte podľa toho, na čo chcete pesto použiť – hustejšie sa hodí na hrianku, ochutenie polievok, nátierok, na pizzu; redší na cestoviny, do kuskusu, do zálievok na šalát.
  4. Parmezán a spol. – v klasickej verzii patrí do pesta parmezán, pre vegánsku variantu namiesto nej radi používame lahôdkové droždie, to dokáže zvýrazniť chuť každého pokrmu.
  5. Soľ a ďalšie suroviny – soľ je najlepšia morská alebo himalájska, cesnak sa pridáva skoro vždy, chuti pesta často prospeje trochu citrónovej šťavy.

AKO SI PESTO VYROBIŤ?

Tradične sa pesto pripravuje v mažiari – najskôr pomliaždite všetky suroviny bez oleja, ten pridajte ako posledný. Na uľahčenie môžete použiť mixér – všetky suroviny vložte do mixéru a rozmixujte do hladka.

A AKO SKLADOVAŤ?

Aby vám pesto dlhšie vydržalo, skladujte ho v dobre umytom pohári so skrutkovacím uzáverom a povrch vždy udržujte zaliaty cca 1 cm vysokou vrstvou olivového oleja, pesto tak vydrží až 2 týždne.


Bazalkové pesto

zväzok čerstvej bazalky (cca 25 g) • 50 g píniových orieškov • 100 ml olivového oleja • 3 lyžičky lahôdkového droždia • 1 strúčik cesnaku • 1 lyžička citrónovej šťavy • ½ lyžičky soli

Petržlenové pesto

2 hrste petržlenu (50 g) • 30 g kešu orechov • 20 g konopných semienok • 100 ml olivového oleja • 4 lyžice lahôdkového droždia • 1 strúčik cesnaku • ½ lyžičky soli

Kôprové pesto

zväzok kôpru (20 g) • 30 g slnečnicových semienok • 50 ml olivového oleja • 50 ml avokádového oleja • 3 lyžičy lahôdkového droždia • 2 lyžičky citrónovej šťavy • 1/2 lyžičky soli

Tymianové pesto

30 g čerstvého tymianu (bez tuhých stoniek) • 30 g kešu orechov • 10 g konopných semienok • 80 ml olivového oleja • 3 lyžičky lahôdkového droždia • 1 strúčik cesnaku • 1 lyžica citrónovej šťavy • 1/2 lyžičky soli

Špenátové pesto

50 g čerstvého špenátu • 50 g vlašských orechov • 100 ml olivového oleja (alebo kombinácie olivového oleja s olejom z vlašských orechov) • 1 strúčik cesnaku • 1 lyžica citrónovej šťavy • 1/2 lyžičky morskej soli

Aktuálne číslo našich Dobrôt

Dobroty 31 jaro-léto 2022

Skúste dobroty, zdravé recepty a zľavy priamo vo vašom e-maili.

Prihlásenie

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Žiadny strach, na e-mail Vám pošleme obratom nové heslo.
Pokial vám neprišlo, skontrolujte si spamovú schránku.

Chcem sa prihlásiť

Košík

Nákupný košík je prázdny.