Ako na grilovanie zeleniny

Ako na grilovanie zeleniny

10.06. 2020 | Blog a Dobroty

Zelenina nemusí pri grilovaní hrať druhé husle, práve naopak! Ukážeme vám ako na správne grilovanie jednotlivých druhov zeleniny.

Zeleninu pred grilovaním nemarinujte, nepotierajte ju nadmerným množstvom oleja a opatrne zachádzajte tiež s korením a bylinkami. Prebytočný olej kvapká do rozžhavených uhlíkov, kde tlie a horí, korenie a bylinky sa rady pripaľujú. Preto zeleninu ochuťte až po grilovaní, poslúžia vám k tomu naše zálievky. 

Grilujeme klasicky

Pri klasickom postupe zeleninu grilujte na strednom priamom žiare priamo na mriežke. Môžete ju grilovať nasucho alebo ju potrieť tenkou vrstvou neutrálneho oleja. U tohoto spôsobu si postrážte len hrúbku plátku, na ktorú budete zeleninu krájať - príliš tenké plátky sa vysušujú, tie silné sa zase budú robiť príliš dlho. 

Cibuľa
Najlepšia na grilovanie je veľká sladká cibuľa. Grilujte asi 1 cm hrubé plátky, môžete ich potrieť tenkou vrstvou tuku a osoliť. Aby mala čas zmäknúť a rozvinula sa jej chuť, grilujte ju pomalšie. 

Paradajky
Vyberajte cherry paradajky a grilujte ich priamo na vetvičke, na miernejšom žiare a pomalšie. Zosladnú a zmäknú.  

Tekvica
Z tekvice si pripravte silné plátky. Potrite ich tenkou vrstvou oleja, osoľte a grilujte na stredom žiare.  

Huby
Vyberajte čo najväčšie kúsky, aby vám neprepadli cez mriežku. Vždy ich poriadne osoľte a potrite tenkou vrstvou tuku. Huby grilujte na strenom žiare a starostlivo ich pozorujte. Keď sa prepália, ľahko zhorknú. 

Cukrová kukurica
Klas rozdeľte na menšie kúsky, grilujte na strednom žiare a potierajte tukom. V priebehu môžete kukuricu osoliť či pridať korenie. Pozor na vysušenie. 

Zeler
Pripravte si plátky hrubé asi 1,5 cm, potrite ich tenkou vrstvou tuku a osoľte. Grilujte na silnom žiare a potom nechajte chvíľku odležať.  

Grilujeme sprudka
Pri tomto spôsobe zeleninu grilujte na silno rozpálenom grile sprudka a nasucho. Akonáhle zelenina začne mäknúť, dajte ju stranou do misky. Dochuťte soľou, olivovým olejom alebo niektorou z našich zálievok. Nechajte prikrytú pár minút dôjsť. Zelenina krásne zmäkne a pustí šťavu. V miske môžete mať viac druhov zeleniny. 

Baklažán
Baklažán nakrájajte na plátky alebo kolieska. Grilujte nasucho, až získa pekný otlačok mriežky, preložte ho do misky. Dochuťte zálievkou a nechajte pustiť šťavu. 

Brokolica
Pripravte si menšie kúsky, grilujte ich rýchlo a sprudka. Potom nechajte zakryté v miske dôjsť. S grilovaním to neprežeňte, aby nebola brokolica suchá a horká. 

Cuketa
Cuketu nakrájajte na kolieska alebo plátky asi 15 cm hrubé a sprudka grilujte. Osoľte až teplú grilovanú cuketu, pustí výbornú sladkú šťavu. Nešetrite na zálievke. 

Špargľa 
Grilujte očistenú špargľu sprudka a nasucho. Osoľte a zakvapnite olejom až po grilovaní, potom nechajte dôjsť, pustí šťavu. Väčšiu bielu špargľu môžete pozdĺž rozpoliť a potrieť tenkou vrstvou oleja. 

Grilujeme vcelku

Pokiaľ sa neponáhľate, môžete si dopriať aj poriadny majsterštik. Paprika, mrkva aj repa sa na grile najlepšie blysnú, keď ich ponecháte vcelku. 

Karotka v balíčku
Mrkvičky zbavte vňate a zrovnajte pekne vedľa seba na plát alobalu. Osoľte, zakvapnite olivovým olejom. Pridajte obľúbené bylinky a zabaľte. Grilujte pomaly, na nepriamom žiare do zmäknutia. Trvá to asi 45 minút až hodinku. Karotka potom bude krásne sladká. 


Spálená paprika
Celú papriku dajte na priamy žiar. Počkajte, až na povrch naskočia pľuzgieriky. Postupne papriku otáčajte, aby sa šupka oddelila zo všetkých strán (nebojte sa keď očernie a spáli sa). Takto pripravenú papriku dajte do misky a zakryte tanierom alebo potravinovou fóliou. Po desiatich minútach plochou stranou noža zlúpnite šupku, odstráňte jadierka a nakrájajte na kúsky. Dochuťte soľou, olivovým olejom alebo zálievkou. 

Pečená repa
Repu očistite, ale nelúpte. Celú buľvu zabaľte do alobalu spoločne s trochou soli a olivového oleja. Pečte ju na mriežke na strednom žiare asi 60 minút. Po upečení ma repa silnú, koncentrovanú chuť, ku ktorej sa najlepšie hodia výrazne kyslé zálievky s olivovým olejom. 

Zálievky a dochutenie

Pripravili sme pre vás zálievky, ktoré sa hodia ku grilovanej zelenine najlepšie. Použite ich až po grilovaní - kúsky zeleniny nimi potrite alebo prelejte. Omáčky môžete servírovať aj samostatne, aby si hostia vašej záhradnej párty mohli zeleninu dochutiť podľa svojho. 

Tri ingrediencie
Citrónová šťava, olivový olej a soľ. Jednoduchá základná zálievka. Zelenina je väčšinou mierne sladkastá, šťava z citrónu a trpkosť olivového oleja jej chuť výborne vyzdvihnú. A soľ chute ešte podporí. Vynikajúca k cuketám, paprike, špargli.

Šalotková vinaigrette
Zmiešajte 4 lyžice olivového oleja, 2 lyžice vinného octu, 2 lyžičky dijónskej horčice, 2 lyžičky nasekanej šalotky a soľ. Veľmi dobré k tekvici, repe a paradajkám. 

Pikantná sójovo-zázvorová
4 lyžice tamari rozmiešajte s nasekaným cesnakom a čerstvo nastrúhaným zázvorom. Dochuťte javorovým sirupom a výrazne okyslite citrónovou šťavou. Zálievka by mala pekne štípať. Je úžasná s brokolicou, šampiňónmi a zelerom. 

Pažítkové maslo
Jediné nevegánske. V rajničke rozpustite maslo, pridajte nasekanú pažítku, soľ a trochu citrónovej šťavy. Maslo môžete mať kedykoľvek po ruke v menej vyhriatej časti grilu. Ideálne s mrkvou, zelerom alebo hubami. 

Sladká miso zálievka
2 lyžice javorového sirupu, 1 lyžica svetlej miso pasty, 2 lyžice sezamového oleja a 2 lyžice octu vyšľahajte metličkou. Dochuťte trochou čerstvého zázvoru a cesnaku. Najlepšia je ku grilovanému zeleru, karotke a brokolici. 

Aktuálne číslo našich Dobrôt

Dobroty 27 – jaro-léto 2020

Skúste dobroty, zdravé recepty a zľavy priamo vo vašom e-maili.

Prihlásenie

Žiadny strach, na e-mail Vám pošleme obratom nové heslo.
Pokial vám neprišlo, skontrolujte si spamovú schránku.

Chcem sa prihlásiť

Košík

Nákupný košík je prázdny.