Popis
Rýchlo ich uvaríte a v kuchyni majú široké využitie. Tieto špirálové cestoviny vďaka svojmu tvaru výborne držia omáčku. Sú vynikajúce so zeleninovými či syrovými omáčkami. Skúste ich tiež premiešať s dobrým bylinkovým pestom alebo ich pridať do teplého či studeného zeleninového šalátu, ktorý ozvláštni svojim zaujímavým tvarom a pridajú mu na sýtosti. Sú bezvaječné, takže si na nich môžu pochutnať aj vegáni.
Využitie:
- s omáčkou - zeleninová nebo smotanová, uvarené cestoviny stačí zaliať omáčkou a jedlo máte rýchlo na stole
- na sladko - z rozvareného ovocia urobíte skvelú omáčku alebo cestoviny len zalejte sirupom, zasypte kakaom či kokosom
- zapečené - uvarené, so zeleninou a zaliate smotanou ich môžete zapiecť v rúre
- šalát - vychladnuté cestoviny zmiešajte trebárs s fazuľami, čerstvou zeleninou, bylinkami a zálievkou z kyslej smotany
Špalda je celkom zabudnutý druh rozpadávajúcej sa pšenice, ktorý bol odsunutý kvôli vyšším výnosom iných druhov. Jedná sa o veľmi odolnú a nenáročnú rastlinu. Okrem múky sa z nej vyrába napríklad alternatívna kávovina ako náhrada kávy. Planéta Zem každý rok vydá 600 miliónov ton pšenice, ktoré poskytnú potravu miliardám ľudí. Táto obilnina zostáva základom výživy človeka a poskytuje potravu väčšiemu počtu obyvateľov ako ktorákoľvek iná plodina.
Pohánka k nám doputovala z Ázie, v 12. storočí ju do Európy priviezli pri svojich nájazdoch „pohanské" kmene Tatárov, vďaka ktorým získala svoje meno. Počas niekoľko storočí sa podobne ako pšeno vyšvihla medzi základné plodiny, ktoré sa u nás jedli. Pohánka sa spolu s quinoou a amarantom zaraďuje medzi pseudoobilniny - v ľudskej výžive majú rovnaké použitie ako obilniny, ale botanicky patria do iných skupín. Všetky pseudoobilniny sú prirodzene bezlepkové.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zaujíma Vás viac o ekologickom poľnohospodárstve? Prečítajte si články v našom bioseriáli.
Zloženie
Celozrnná ŠPALDOVÁ múka* 90 %, pohánková múka* 10 %. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Lepok
Skladovanie
Skladujte v suchu pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu max. 70 %.