Oleje vhodné na prípravu majonézy
Vždy vyberajte olej, ktorá vám chuťovo vyhovuje samotný, majonéza totiž chutí ako daný olej. Ak máte radi klasické majonézy, použite olej zo svetlice farbiarskej alebo slnečnicový dezodorizovaný olej. Nebojte sa oleje kombinovať.
- olivový olej – ak je pre vás chuť oleja príliš výrazná, skombinujte ho so slnečnicovým dezodorizovaným olejom alebo olejom zo svetlice farbiarskej.
- slnečnicový dezodorizovaný olej – výborný olej na prípravu majonéz, pretože je takmer bez chuti a vône, z rovnakého dôvodu sa výborne hodí na vyprážanie
- olej zo svetlice farbiarskej – olej takmer bez chuti a vône, pripravíte s ním vynikajúce majonézy klasickej chuti
- slnečnicový olej – má veľmi výraznú chuť
- repkový olej – má výraznejšiu chuť
- tekvicový olej – menej výrazná, zľahka oriešková chuť
Klasická majonéza
1 žĺtok z bio • vajíčka 100 ml olivového oleja alebo iného rastlinného oleja • 1 lyžica citrónovej šťavy • ½ lyžičky dijonskej horčice • ¼ lyžičky soli • ¼ lyžičky trstinového cukru
1. Do vysokej nádoby dajte všetky suroviny okrem oleja a začnite šľahať metlou alebo ponorným mixérom.
2. Postupne začnite pomaly prilievať tenkým pramienkom olej, až kým majonéza nestuhne. Pre ľahšiu verziu zmiešajte pol na pol majonézu s bielym bio jogurtom – môžete dochutiť pretlačeným strúčikom cesnaku a ½ lyžičky mletej červenej papriky – výborný dip ku grilovanej zelenine, plackám, fašírkam.
Aquafaba majonéza
3 lyžice nálevu zo sterilizovaného cíceru (aquafaba) • 170 ml slnečnicového dezodorizovaného oleja • 30 ml olivového oleja • 1 lyžica citrónovej šťavy • 2 lyžičky dijonskej horčice • 1 strúčik cesnaku (môžete vynechať)
1. Všetky suroviny okrem olejov mixujte 1 minútu vo vysokej nádobe.
2. Potom postupne začnite prilievať tenkým pramienkom olej, až kým majonéza nestuhne.
Aquafaba – dá sa našľahať ako vegánsky sneh rovnako ako vaječné bielky! Ide o vodu, v ktorej sa cícer varil, alebo nálev zo sterilizovaného cíceru. 3 lyžice aquafaby = 1 vaječný bielok. Použitie: všade, kde by ste použili sneh z bielkov. Tiež ho môžete použiť na prípravu jemného a nadýchaného humusu.
Kešu majonéza
100 g kešu • 50 ml tekvicového alebo iného rastlinného oleja • 2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy • ½ lyžičky soli • 1 lyžička agávového sirupu • 1 strúčik pretlačeného cesnaku • čerstvo zomleté čierne korenie
1. Kešu namočte na 2 hodiny do vody. Tú potom zlejte a orechy prepláchnite. Nasypte
ich do mixéra a spoločne s ostatnými surovinami okrem oleja rozmixujte dohladka.
2. Potom postupne za stáleho mixovania prilievajte olej.
Avokádová majonéza
1 avokádo • 50 ml tekvicového alebo iného rastlinného oleja • 2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy • ½ lyžičky soli •1 lyžička agávového sirupu •1 strúčik prelisovaného cesnaku • čerstvo zomleté korenie
1. Avokádo rozpoľte, vyberte kôstku, dužinu vydlabte a dajte do vysokej nádoby.
2. Pridajte ostatné suroviny okrem oleja a zmixujte.
3. Postupne za stáleho mixovania prilievajte olej.
Avokádovú majonézu môžete dochutiť nasekanými bylinkami (petržlen, bazalka,...), cesnakom, horčicou,...
Sojanéza
75 – 100 ml oleja zo svetlice farbiarskej alebo iného rastlinného oleja • 50 ml sójového mlieka (vychladeného) • 1 lyžica citrónovej šťavy • ¼ lyžičky soli • 1 lyžička agávového sirupu • čerstvo zomleté čierne korenie
1. Do vysokej nádoby dajte všetky suroviny okrem oleja, mixujte ponorným mixérom cca 1 minútu.
2. Potom postupne začnite prilievať tenkým pramienkom olej, až kým majonéza nezhustne.
Tofu majonéza
100 g bieleho tofu natural • 75 ml dezodorizovaného slnečnicového alebo iného rastlinného oleja • 50 ml sójového mlieka • 1 lyžica citrónovej šťavy • ½ lyžičky dijonskej horčice • ½ lyžičky soli • 1 lyžička agávového sirupu • podľa chuti 1 strúčik pretlačeného cesnaku
1. Všetky suroviny okrem oleja rozmixujte tyčovým mixérom do hladkého krému.
2. Potom postupne za stáleho mixovania prilievajte olej.