Popis
Skvelo sa hodia na prípravu sladkých dezertov. Napríklad v takej orechovej bábovke alebo v brownies sa poriadna hrsť lieskových orieškov určite nestratí. Môžete si z nich vyrobiť aj rastlinné, lieskovoorieškové mlieko alebo dokonca orechové maslo. Nebojte sa ich pridať ani do slaných jedál, ako je napríklad šalát či rizoto. Nasekanými lieskovými orieškami môžete dozdobiť aj zeleninové krémové polievky. Po opražení sa ich chuť ešte viacej zvýrazní.
Lieskové orechy sú tiež výborným základom pre pečené aj nepečené cukrovinky alebo rôzne raw dobroty. Môžete ich zobať len tak alebo zmiešať so sušeným ovocím a pribaliť ako zdravú desiatu do školy, do práce či na cesty. Ozdobte si s nimi rannú kašu alebo nasekajte do domáceho müsli. Z liekových orieškov si môžete vyrobiť svoju domácu zdravšiu verziu lieskovoorieškovej nátierky.
Tému orechov sme detailne spracovali v časopise Dobroty jeseň 2013.
Využitie:
- cukrovinky - rozmixované orechy zmiešajte s rozmixovaným sušeným ovocím a napríklad karobom a uváľajte guľôčky, ktoré následne obaľte v strúhanom kokose
- zmrzlina - nahrubo nasekané orechy, mrazené banány, med a smotana urobia dohromady výbornú zmrzlinu, stačí spoločne rozmixovať
- polievky - nahrubo nasekané orechy sú vhodné na ozdobenie polievok na tanieri
- raňajky - orieškami môžete obohatiť vaše obľúbené müsli na raňajky alebo kašu
- dezerty - studené alebo pečené, orechy sa výborne hodia do ciest, krémov alebo s nimi hotové pokrmy jednoducho posypte
- rizoto, kuskus - vopred namočené oriešky nasekajte a pridajte do zeleninového rizota alebo kuskusu
- šaláty - ovocné aj zeleninové šaláty sú ideálnymi kandidátmi na pridanie orechov
- nátierky - namočené orechy rozmixujte so strukovinami alebo zeleninou, kešu orechy dobre chutia napríklad s mrkvou
- nugátový krém - recept nájdete v časopise Dobroty jeseň 2013 na str. 3
- cranachan - tradičný bezlepkový škótsky dezert hľadajte v časopise Dobroty zima 2013-14 na str. 17
- cícerová karobela - ako na túto sladkú nátierku s orieškami, to zistíte v časopise Dobroty jeseň 2016 (s. 23)
- orechové maslo - opražené orechy rozmixujte, maslo môžete nechať neutrálne a zahusťovať s ním napríklad omáčky, tiež ho môžete osladiť sirupom a natrieť ho na pečivo
Lieskové oriešky rastú na kríku s názvom lieska obyčajná. Vyskytuje sa hlavne v Európe a jej plody sa využívajú prevažne v potravinárstve. Okrem toho sa z orechov získava tiež olej do kozmetických a maliarskych výrobkov. Drevo liesky sa používa predovšetkým v ľudovom umení.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Lieskové orechy, produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Orechy
Skladovanie
Nevystavujte priamym slnečným paprskom. Skladujte pri teplote do 25 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 75 %.