Popis
Popis
Tému orechov sme detailne spracovali v časopise Dobroty jeseň 2013.
Využitie:
- pochutina - orechy sú výborné aj len tak samotné, môžete ich trebárs servírovať k horúcemu nápoju, keď máte návštevu
- dezerty - studené alebo pečené, orechy sa výborne hodia do ciest, krémov alebo s nimi hotové pokrmy jednoducho posypte
- cukrovinky - orechy môžete obaliť v rozpustenej čokoláde alebo ich rozdrviť a urobiť si orechové guličky trebárs s rozmixovanými datľami, karobom, kokosom a ďalšími orechmi
- smoothie - nebojte sa pridať para pri príprave vášho obľúbeného smoothie
- zmrzlina - nahrubo nasekané orechy, mrazené banány, med a smotana urobia spolu výbornú zmrzlinu, stačí spoločne rozmixovať
- polievky - nahrubo nasekané orechy sú vhodné k ozdobeniu polievok na tanieri
- raňajky - orieškami môžete obohatiť vaše obľúbené raňajkové müsli alebo kašu
- šaláty - ovocné aj zeleninové šaláty sú ideálnymi kandidátmi pre pridanie orechov
- nátierky - orechy rozmixujte so strukovinami, tofu, semienkami alebo zeleninou
- rizoto, kuskus - oriešky nasekajte a pridajte do zeleninového rizota alebo kuskusu
- nakladanie - para môžete aj naložiť, do pohára na zaváranie dáte orechy, čierne korenie, olivový olej, soľ a lahôdkové droždie, pretrepete a necháte odležať v chladničke cez noc
- namáčanie - namočte orechy cez noc do vody, budú chutiť čerstvo a budú jemnejšie
- praženie - 5 až 10 minút pečte v rúre, pokiaľ para nezozlatnú, získajú intenzívnejšiu chuť
Para orechy získali svoj názov podľa prístavu Pará v Brazílii, odkiaľ sa vyvážali do Európy. Rastú na strome, ktorý sa volá júvia štíhla. Jedná sa len o divoko rastúci strom, keďže sa ho nepodarilo domestikovať. Jeho plody sú tobolky. Domorodí zberači ich zbierajú a vylúpu z nich až 22 semien na jednu tobolku. Okrem potravinárstva sa niekedy plody využívajú na výkrm kaprov.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktoré zaisťujú ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich biokvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
PARA ORECHY jadrá*. Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sóji, ostatných orechov a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Orechy
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 20 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.