Popis
Mandle sú u nás dobre známe a veľmi obľúbené. Majú typickú jemnú sladkú chuť. Viacej sa o mandliach dočítate v časopise Dobroty zima 2016.
Využitie:
- nátierka - chutná je samotná na pečive, pro sladký variantu môžete navrch natrieť svoj obľúbený džem, skvelo sedí aj do palaciniek alebo na lievance
- omáčka - do horúceho pokrmu (napr. ryže, pohanka, rezance) môžete primiešať krém, krásne se rozpustí, jedlo bude ozvláštnené a nie tak suché
- nepečené dezerty - krém je skvelým pojidlom pro nepečené cukrovinky, stačí ho rozmixovať so sušeným ovocím, semienkami, karobom, zo zmesi uváľať guličky, ktoré môžete nakoniec obaliť v kokose
- nápoje - skúste do svojho obľúbeného smoothie pred mixovaním pridať trochu krému
- polievky - krémové polievky môžete navrch ozdobiť troškou krému
- pečenie - krém možno použiť i pri pečení vašich obľúbených dezertov
Mandľa je vlastne jadro kôstky plodu mandle obyčajnej, ktorá pochádza zo severnej Afriky a západnej Ázie. Dnes sa pestuje predovšetkým v Európe v subtropických oblastiach. Dorastá do výšky až 5 metrov a kvitne krásnym rúžovým kvetom. Je príbuzná s marhuľami a broskyňami. Keď rozdelíte kôstku marhule, nájdete v nej semeno, ktoré vyzerá ako mandľa a dokonca sa dá jesť. Z jedného stromu sa dá získať až 60 kg mandlí.
Českú rodinnú firmu NUTSPREAD založila Táňa Lišková v spodnom poschodí svojho domu. Do produkcie orechového krému zapojila celú svoju rodinu. Z pôvodného predaja do vidieckych zdravých výživ tak vznikol e-shop a pribudli zákazníci z celej republiky. Firma si zakladá na férovosti, kvalitných surovinách a osobnom prístupe ku každému zákazníkovi.
Zloženie
MANDLE 95 %, korenie 5 % (škorica, badián, klinček, aníz). Môže obsahovať stopy iných orechov, arašidov a sezamu.Alergény
Orechy
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25 °C. Po otvorení do mesiaca spotrebovať.