Popis
Amarant sa radí k pseudoobilninám, čo znamená, že medzi obilné trávy nepatrí, ale v kuchyni sa využíva úplne rovnako. Zrno a z neho mletá múka sa využívajú predovšetkým v potravinárstve, rovnako ako listy. Niekedy sa ale používa aj ako krmivo v poľnohospodárstve.
Rastlina, z ktorej amarant pochádza, sa nazýva láskavec. V Strednej Amerike ho Aztéci a Inkovia pestovali už 4000 rokov pred naším letopočtom. Dnes sa amarant prevažne pestuje v tropickom pásme, kde sa zrno zberá až trikrát ročne. Jedno zrnko má veľmi malé rozmery i váhu.
Kukurica je rastlina z čeľade lipnicovitých, ktorá môže mať až šesť metrov. Pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, kde sa pestuje už vyše 5000 rokov. Od miestnych Indiánov sa kukurica spolu s Kolumbom dostala do Európy. Dnes je kukurica po pšenici a ryži najpestovanejšie obilninou na svete. V Čechách ju na poliach nájdeme na južnej Morave.
Kukurica sa využíva ako krmivo, ďalej ako surovina na výrobu cukru, oleja a škrobu. Niektoré druhy sa pestujú ako zelenina. V potravinárstve sa z kukurice vyrábajú lupienky, múka, krupica alebo kaše. Zvlášť v rozvojových krajinách je kukurica cenným zdrojom obživy.
Zloženie
Zemiakový škrob, kukuričná múka, amarantová múka 17 %, slnečnicový olej, zemiaková múka, posýpka paradajka 4 % (dextróza, sušený glukózový sirup, soľ, sušená zelenina [paradajka, cibuľa], regulátor kyslosti [octan sodný], cukor, kyseliny [kyselina citrónová], kyselina jablčná, paprikový extrakt, látka zamedzujúca hrudkovitosti [oxid kremičitý]), soľ, bazalka 0,1 %.Skladovanie
Skladujte na suchom mieste pri izbovej teplote. Otvorené balenie vždy dobre uzavrite, uložte na suchom a tmavom mieste a spotrebujte do dvoch dní.