Popis
Lyžička medu nesmie chýbať v šálke bylinkového čaju, chleba s maslom a s medom je nezabudnuteľná pochúťka z detstva. Vyšľaháte z neho aj výborný dresing na šalát, trebárs v kombinácií s horčicou, alebo sladko pikantnú marinádu na grilovanie. Funguje tiež ako pojidlo a sladidlo v jednom pri výrobe flapjackov alebo nepečených dezertov.
Využitie:
- Flapjacky - rozmiešajte 200 g masla s 200 g trstinového cukru a 200 g medu- Pridajte 400 g akýchkoľvek vločiek, strúhaný kokos, hrozienka, vlašské orechy a slnečnicové semienka. Utlačte zmes do zapekacej formy a pečte 15-20 minút na 170 °C - podrobný recept tu
- Slivkovo pomarančový bulgur - v Dobrotách zima 2013-14 na str. 8
- Ovsený chai - ovsený nápoj spolu s korením a karobom varte na miernom ohni cca 5 minút. Dajte dole z ohňa, vyberte korenie a v nápoji rozmiešajte med. Rozlievajte do pohárikov, ktoré na záver ozdobte štipkou mletej škorice. Podrobný recept tu
- Zálievka na šalát - z medu, olivového oleja a oleja z praženého sezamu, umeocta a čerstvo vyžmýkanej pomarančovej šťavy alebo zálievka s horčicou - recept tu
- Marináda - miso a tamari dobre ladí s medom. Potrite surovinu vybranou zmesou a pečte v rúre alebo grilujte
Med prirodzene kryštalizuje. Pri stekuťovaní medu by ste ho nemali zahriať viac než na 40-50 stupňov. Keď sa tohto pravidla budete držať, môžete med ohrievať opakovane, nič sa mu nestane.
Med sa nekazí. Vďaka vysokému obsahu cukru sa v ňom nemnožia baktérie a vďaka nízkemu obsahu vody sa v ňom nemôžu uchytiť kvasinky.
Pastovaný med vzniká úpravou medu za studena, riadenou kryštalizáciou-špeciálnym dlhým miešaním. Zachováva si hodnotné biologické cenné aktívne látky. Má pastovitú až krémovú konzistenciu s jemným perleťovým leskom a je veľmi vhodný pre natieranie na pečivo, pretože sa dobre naberá a nesteká.
Zloženie
Med kvetový pastovaný.Skladovanie
Skladujte v temne pri teplote do 25 °C.