Popis
Recepty:
- flapjacky - rozmiešajte 200 g masla s 200 g trstinového cukru 200 g medu. Pridajte 400 g akýchkoľvek vločiek, strúhaný kokos, hrozienka, vlašské orechy a slnečnicové semienka. Utlačte zmes do zapekacej formy a pečte 15 - 20 minút na 170 °C - podrobný recept tu
- slivkovo-pomarančový bulgur - v Dobrotách zima 2013-14 na str. 8
- ovsený chai - ovsený nápoj spolu s korením a karobom varte na miernom ohni cca 5 minút. Dajte dole z ohňa, vyberte korenie a v nápoji rozmiešajte med. Rozlievajte do pohárikov, ktoré na záver ozdobte štipkou mletej škorice. Podrobný recept tu.
- zálievka na šalát - z medu, olivového oleja a oleja z praženého sezamu, umeocta a čerstvo vyžmýkanej pomarančovej šťavy alebo zálievka s horčicou - recept tu
- marináda - miso a tamari dobre ladia s medom. Potrite surovinu vybranou zmesou a pečte v rúre alebo grilujte
- ďatľove perníčky - recept tu
Med prirodzene kryštalizuje. Pri stekuťovaní medu by ste ho nemali zahriať viac než na 40-50 stupňov. Keď sa tohto pravidla budete držať, môžete med ohrievať opakovane, nič sa mu nestane.
Med sa nekazí. Vďaka vysokému obsahu cukru sa v ňom nemnožia baktérie a vďaka nízkemu obsahu vody sa v ňom nemôžu uchytiť kvasinky.
Zloženie
Med kvetový lipový.Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.