Popis
Lyžička medu nesmie chýbať v šálke bylinkového čaju, chleba s maslom a s medom je nezabudnuteľná pochúťka s detstva. Vyšľaháte z neho ale aj výborný dresing na šalát, trebárs v kombinácii s horčicou, alebo sladko pikantnú marinádu na grilovanie. Funguje tiež ako pojidlo a sladidlo v jednom pri výrobe flapjackov alebo nepečených dezertoch.
Recepty:
- flapjacky - rozmiešajte 200 g masla s 200 g trstinového cukru 200 g medu. Pridajte 400 g akýchkoľvek vločiek, strúhaný kokos, hrozienka, vlašské orechy a slnečnicové semienka. Utlačte zmes do zapekacej formy a pečte 15 - 20 minút na 170 °C
- slivkovo-pomarančový bulgur - v Dobrotách zima 2013-14 na str. 8
- ovsený chai - ovsený nápoj spolu s korením a karobom varte na miernom ohni cca 5 minút. Dajte dole z ohňa, vyberte korenie a v nápoji rozmiešajte med. Rozlievajte do pohárikov, ktoré na záver ozdobte štipkou mletej škorice
- zálievka na šalát - z medu, olivového oleja a oleja z praženého sezamu, umeocta a čerstvo vyžmýkanej pomarančovej šťavy
- marináda - miso a tamari dobre ladia s medom. Potrite surovinu vybranou zmesou a pečte v rúre alebo grilujte
Med prirodzene kryštalizuje. Pri stekuťovaní medu by ste ho nemali zahriať viac než na 40-50 stupňov. Keď sa tohto pravidla budete držať, môžete med ohrievať opakovane, nič sa mu nestane.
Zloženie
Med lesný kvetový.Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25 °C.