1. Krémové z tofu
- môžete použiť tofu natural, údené alebo marinované ochutené
- vždy rozmixujte tofu s trochou rastlinnej smotany, potom môžete podľa chuti pridať cesnak, chren, osmaženú alebo surovú cibuľu, pečenú zeleninu, nastrúhaný zeler alebo mrkvu
- a navyše: tieto nátierky sú skvelé ako dipy k pečeným zemiakom – zemiaky nakrájajte na mesiačiky, premiešajte s olivovým olejom, osoľte, upečte v rúre a nakoniec servírujte s nátierkou z tofu
Vegánska Budapešť
(na obrázku hore uprostred)
200 g bieleho tofu • 1 cibuľa (cca 60 g) • 3 strúčiky cesnaku • 3 lyžice olivového oleja • 1 lyžica sladkej papriky • 30 ml sójovej smotany • 1 lyžica lahôdkového droždia • 1 lyžica himalájskej alebo morskej soli
1. Nakrájanú cibuľu a cesnak osmažte na oleji do zlata. Pridajte lyžicu papriky, rozmiešajte a vypnite platničku.
2. Rozmixujte tofu so sójovou smotanou, pridajte osmaženú cibuľu s cesnakom a paprikou.
3. Osoľte, ochuťte lahôdkovým droždím, rozmixujte do hladkého krému.
2. Výdatné so strukovinou
- na strukovinové nátierky sa hodia všetky strukoviny – červená šošovica, rôzne druhy fazule, cícer, mungo
- tip: uvarte si celé vrecko strukoviny a zvyšok dajte do chladničky alebo zamraziť
- strukoviny kombinujte s dusenou alebo pečenou zeleninou, s vločkami, s hubami, s orechovými alebo semienkovými maslami, s trochou kvalitného panenského oleja
Mrkvová nátierka s červenou šošovicou
(hore vpravo)
1 menšia cibuľa • 2 strúčiky cesnaku • 1 mrkva (100 g) • 5 lyžíc olivového oleja • 100 g červenej šošovice • 2 lyžice lahôdkového droždia • 2 lyžice umeocta • 1 lyžica ovsených vločiek • 50 g slnečnicových semienok na ozdobu, 1 lyžička kurkumy
1. Nakrájanú cibuľu a cesnak osmažíme na oleji. Pridajte nastrúhanú mrkvu a chvíľku restujte.
2. Šošovicu prepláchnite, pridajte k zelenine a opäť krátko osmažte. Zalejte vodou, aby bola šošovica ponorená, a duste 15 minút do rozvarenia šošovice. Ku konci varu pridajte ovsené vločky, vstrebajú prebytočnú tekutinu.
3. Nátierku rozmixujte na hladký krém. Ochuťte lahôdkovým droždím, umeoctom a kurkumou.
4. Slnečnicové semienka krátko opražte, vmiešajte ich do nátierky alebo použite ako ozdobu.
3. Aromatické s pečenou zeleninou
- tip: pečená zelenina je oveľa chutnejšia a aromatickejšia, než varená či dusená
- k pečeniu sa hodí množstvo druhov – cesnak, paprika, mrkva, zeler, petržlen, repa, všetky druhy tekvice
- výborná je i nátierka z pečeného baklažánu (tradičný baba ghanoush) – baklažán vcelku upečte v rúre, až kým šupka nesčernie, vydlabte dužinu, rozmixujte ju s dopredu namočenými kešu orechmi, citrónovou šťavou, olivovým olejom a sezamovou pastou tahini, podľa chuti dosoľte
Tekvicová nátierka s vlašskými orechmi
(dole vpravo)
250 g tekvice hokkaido • 50 g vlašských orechov • 1 lyžička soli • ½ lyžičky bieleho korenia • 3 lyžice olivového oleja
1. Očistenú tekvicu zbavenú semienok nakrájajte na väčšie kusy, osoľte, pridajte olej, pečte cca 40 minút pri 180 °C.
2. Vlašské orechy krátko opražte nasucho na panvici
3. Všetko rozmixujte na jemno. Tip: namiesto orechov môžete použiť orechové maslo.
4. Nadýchaný humus
- ide síce tiež o strukovinovú nátierku, ale podľa nás si zaslúži špeciálnu kategóriu
- v tradičnej verzii sú hlavnými surovinami uvarený cícer, sezamov pasta tahini, citrónová šťava, olivový olej, cesnak a soľ
- pridané konopné semienko pridá zaujímavú chuť a navyše je bohaté na omega 3
- tip: nezabudnite pri mixovaní použiť i trochu nálevu z cíceru (ktorému sa hovorí aquafaba), vďaka nemu bude humus krásne nadýchaný; aquafaba po vyšľahaní získa rovnakú konzistenciu ako sneh z bielkov a dá sa používať aj do rôznych krémov, do ciest alebo trebárs do majonézy
- humus môžete ďalej rôzne ochucovať – mletou sušenou paprikou, rímskou rascou, olivami, sušenými paradajkami...
- a navyše: hummus je skvelý aj ako dip k zeleninovým tyčinkám alebo pečenej zelenine, tiež sa používa do plnených tortil
Konopný humus
(hore vpravo)
200 g sterilizovaného cíceru + 6 lyžíc nálevu • 50 g konopných semienok • 2 lyžice tahini • 50 ml olivového oleja • 3 lyžice citrónovej šťavy • 1 strúčik cesnaku • 1 lyžička rímskej rasce • morská soľ
1. Všetky suroviny rozmixujte do hladkého krému.
2. Nakoniec pokvapkajte trochou olivového oleja.
5. Supernátierky
- kombinujte suroviny, ktoré sú obzvlášť nabité prospešnými látkami (ale nezabudnite, že neexistuje žiadna najzdravšia potravina a tajomstvo dobrého jedálničku spočíva v rozmanitosti)
- zelenina – červená repa, brokolica, kapusta, mrkva...
- orechy a semienka – konopné a tekvicové semienko, vlašské orechy, sezam...
- ochutenie a korenie – kurkuma, sójové omáčky shoyu alebo tamari, miso pasty, umeocot
- nezabudnite na kvalitné bielkoviny – rýchle hotové strukoviny (červená šošovica, cícer z plechovky), tofu, tvaroh a tvarohové syry
Nátierka z červenej repy
(dole vľavo)
150 g červenej repy • 50 g konopných semienok • 50 g cíceru z plechovky • 1 lyžica medu • 1 lyžica citrónovej šťavy • 1 lyžička soli
1. Repu zabalenú v alobale pečte do mäkka cca 1 hodinu.
2. Všetky suroviny rozmixujte do hladkého krému.
6. Svieže jarno-letné
- ako základ poslúži tvaroh alebo čerstvý syr – v bio kvalite je dostupný napr. čerstvý syr Matylda, mäkký tvaroh, množstvo kozích a mliečnych syrov
- doplniť môžete trochou jogurtu alebo smotany pre správnu konzistenciu
- pridajte čerstvé byliny (aj tie divoké), nastrúhané reďkovky, kaleráby
- vmiešajte trochu lahôdkového droždia alebo drvených orechov či semienok
- môžete dochucovať citrónovou šťavou, umeoctom, soľou, olivovým olejom
- zdobte čerstvými alebo sušenými kvetmi (napr. od Sonnentoru)
Tvarohová nátierka s reďkovkami a sušenými kvetmi
(dole uprostred)
200 g kozieho tvarohového syra • trocha rastlinnej smotany • 10 nastrúhaných reďkoviek • 1 lyžica lahôdkového droždia
1. Syr rozmixujte so smotanou do hladkého krému.
2. Umyté reďkovky nastrúhajte na hrubom strúhadle, vmiešajte spolu s lahôdkovým droždím do nátierky. Ochuťte, prípadne dosoľte.
Čím nátierky dochucovať
- korenie a bylinky
- sušené a čerstvé lahôdkové droždie (zvýrazní chuť a chutí tak trochu ako parmezán)
- sójové omáčky shoyu a tamari
- slano-kyslý umeocot (potom opatrne so soľou)
- horčica
Čím nátierky vylepšiť a ozdobiť
- zľahka opražené semienka alebo oriešky – pražte na troche oleja alebo na suchej panvici pozvoľna pár minút, až kým nezačnú semienka rozvoniavať
- vmiešajte trochu orechového alebo semienkového masla – najvýraznejšie je sezamové (tahini) alebo tekvicové, veľmi jemné je naopak kešu alebo mandľové