Popis
Ľanový olej je možné miešať s olivovým olejom alebo s maslom pre lepšiu chuť. Olej by sa nemal zahrievať, pridávajte ho teda len do hotových pokrmov. Chutiť vám bude napríklad v ryži alebo s dusenou či varenou zeleninou, obzvlášť s mrkvou.
U ľanového oleja je potrebné dávať si veľký pozor na jeho čerstvosť. Je málo stabilný a veľmi rýchlo oxiduje. Musí sa skladovať v chladničke a rýchlo spotrebovať. Zle skladovaný olej chutí nepríjemne.
Ľanové semienko sa získava z byliny s názvom ľan siaty. Pestuje sa nie len pre semienka, ale aj pre ľanové vlákno, ktoré sa využíva predovšetkým v textile. Ľan je človeku známi už od staroveku a pochádza z Ázie. Semienka sa tiež často používajú k výrobe oleja.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktoré zaisťujú ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich biokvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Panenský olej z ľanových semien*. Môže obsahovať sezamu, sóje a škrupinových plodov. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
V suchu a chlade, najlepšie v chladničke, a to aj pred otvorením. Chráňte pred priamym slnečným žiarením.