Tipy na prípravu zálievok na šalát, s ktorými si vystačíte celú sezónu, a recepty na jednoduché dresingy.
1. Základné pravidlo
Dobrý a chuťovo vyvážený dresing by sa mal skladať z niekoľkých základných zložiek:
olej
kyslá zložka: citrónová, limetková alebo pomarančová šťava, jablčný ocot, balzamikový ocot, umeocot (ten zároveň dodá slanosť)
sladká zložka: sirup (agávový, javorový, špaldový, datľový...), med, trstinový alebo kokosový cukor, datle alebo figy (namočené, rozmixované)
slaná zložka: soľ, tamari, shoyu, miso, umeocot
2. V čom dresingy pripravovať?
Výborne poslúžia uzatvárateľné sklenené nádoby (napr. malé zaváracie poháre). Stačí vložiť do pohára všetky suroviny, uzavrieť a pretrepať; dresing vydrží v chladničke niekoľko dní. Pred použitím vždy dresing dôkladne pretrepte.
Šalátová odstredivka - zaberie miesto, ale je to skvelý pomocník pri príprave šalátov, osuší šalátové lístky úplne dosucha a vďaka tomu budú chrumkavejšie a zálievka na nich bude lepšie držať; aj ostatnú zeleninu je dobre po umytí a pred krájaním osušiť, z mokrej zeleniny by zálievka stiekla.
3. Ktorý olej použiť?
Najlepšie sa hodia za studena lisované oleje: olivový, tekvicový, sezamový, z vlašských orechov, mandľový, zo svetlice maliarskej, konopný, olej omega 3, repkový olej, z lieskových orechov, z praženého sezamu (výborný!).
Ak idete na dovolenku a plánujete si tam pripravovať šaláty, budú vám stačiť tieto dve suroviny - agávový sirup a olivový olej s balzamikom od Bioplanète, vďaka nim vykúzlite chutnú, rýchlu a výbornú zálievku.
Recepty na rýchle zálievky
Jednoduchý dresing
4 lyžice olivového oleja,
1 lyžica umeoctu,
2 lyžičky agávového sirupu.
Všetky suroviny dôkladne premiešajte.
Pikantná zálievka
4 lyžice tekvicového oleja,
2 lyžičky medu,
1 lyžica limetkovej šťavy,
1 lyžica tamari,
1/2 strúčika cesnaku,
1/4 chilli papričky.
Papričku zbavte semienok a nasekajte ju na malé kúsky. Cesnak olúpte a prelisujte. Zmiešajte s ostatnými surovinami. Šalát môžete doplniť praženými tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami.
Jogurtový dresing
1 lyžica konopného oleja,
80 g bieleho kravského biojogurtu alebo sójového jogurtu,
3 lyžičky špaldového sirupu,
1 lyžica citrónovej šťavy,
štipka soli.
Pre pikantnú chuť pridajte prelisovaný strúčik cesnaku. Zálievka je výborná na šalát, aj ku grilovanej zelenine.
Javorovo-horčičná zálievka
4 lyžice repkového oleja,
2 lyžice javorového sirupu,
3 lyžičky starodávnej horčice,
1 lyžica jablčného octu.
Šalát podávajte s praženými vlašskými alebo pekanovými orechmi.