Popis
Využitie:
- príloha - ryžu možno využiť ako prílohu k omáčkam
- rizoto - klasickým spôsobom môžete ryžu zmiešať so zeleninou a korením podľa ľubovôle
- smažená ryža - po uvarení môžete ryžu na väčšom množstve oleja spoločne so zeleninou smažiť asi 2 minúty, nakoniec pridajte rozmiešané vajíčka a krátko dosmažte, stačí už len korením dochutiť
- nákyp - do vymazaného pekáčika vrstvíme nastrúhané jablká striedavo s uvarenou ryžou, vrstvy posypávame tiež orechmi, škoricou a prípadne cukrom, krátko zapečieme v rúre
- Cícerové ragú s kapustou a omáčkou z arašidového masla - v časopise Dobroty jeseň 2013 nájdete výborný recept s jazmínovou ryžou na str. 8
- Ryžovo-konopná zmrzlina - tento dezert hľadajte v Dobrotách leto 2016 na str. 8
Jazmínová ryža pochádza pôvodne zo severu Thajska. Dnes sa ale pestuje aj v Laose, Vietname a dokonca aj v Taliansku. Svoje meno získala kvôli kvetinovej vôni, ktorá niekomu pripomína jazmín a kvôli svojej bielej farbe. Táto špecifická vôňa sa u ryže vytvára prirodzene. Po uvarení je ryža kyprá, lepivá a ľahko sladkastá.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktoré zaisťujú ich kvalitu a umožňujú im niesť toto označenie. Ich biokvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Ryža jazmínová dlhozrnná lúpaná*. Môže obsahovať lepok, arašidy, sójové bôby, orechy a sezamová semienka. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.Skladovanie
V suchu a chráňte pred teplom. Nevystavujte priamym slnečným paprskom.