Popis
Poklad blízkovýchodnej kuchyne! Jeden diel vmiešajte do dvoch dielov vriacej vody, odstavte a nechajte dôjsť.
Je skvelý ako príloha, vo forme „rizota", s pečenou aj dusenou zeleninou alebo ako náplň do plnených paprík. Môžete ho pridať teplých aj studených šalátov alebo zavariť do polievky. Zvýšite tak výdatnosť aj energetickú hodnotu jedál. Je ideálnou surovinou pre tých, ktorí nemajú moc času na varenie, ale zároveň im nie je jedno, čo jedia a snažia sa dodržovať zdravý životný štýl. Pšeničný bulgur je univerzálna surovina, ktorá sa vo vašej kuchyni nestratí.
Ekonomické a ekologické balenie po 5 kg šetrí nielen vašu peňaženku, ale aj prírodu pred vytváraním zbytočných obalov.
O bulgure sa veľa dozviete v časopise Dobroty Zima 2013-14. Nájdete tam aj recept na slivkovo-pomarančový bulgur na str. 8.
Využitie:
- Rizoto - použite bulgur namiesto ryže a zmiešajte ho s obľúbenou zeleninou alebo s hubami
- Plnka - bulgur skombinujte napríklad s paprikou, restovanou cibuľkou, bazalkou a petržlenom
- Polievka - bulgur pridávajte do polievky napríklad namiesto cestovín, stačí ho vložiť do polievky na konci varenia a povariť ho v polievke len 10 minút
- Šalát - skúste zmiešať uvarený bulgur s avokádom, ľadovým šalátom, cícerom a balkánskym syrom, dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou
- Kaša - namočte datle do horúcej vody, nechajte odstáť, potom pridajte ďalšiu vodu, nechajte zovrieť a následne prisypte bulgur, trochu škorice a varte 15 minút, po dovarení môžete pridať aj arašidové maslo pre krémovú konzistenciu.
Príprava bulguru je veľmi ľahké a je podobná ako pri kuskuse. Väčšinou potrebujete až trojnásobok vody a môžete ho variť 15 minút v kuse alebo stačí len 5 minút a necháte ho dôjsť pod pokrievkou. Je možné nechať ho aj napučiť zaliatím studenou vodou. Pučanie trvá asi hodinu.
Bulgur je tradičným jedlom na Blízkom východe. Používa sa hlavne na výrobu pilafov, kibbehy alebo šalátov. U nás je menej známy, aj keď nejde o exotickú surovinu. Využívame ho predovšetkým ako prílohu alebo ho dávame do plniek, fašírok a sekanej.
Bio potraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zaisťuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich bio kvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Nahrubo mletá PŠENICA*. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Lepok
Skladovanie
Pri teplote do 20 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 65 %. Skladujte na suchom a chladnom mieste.