Popis
Využitie:
- pochutina - orechy sú výborné aj len tak samotné, môžete ich trebárs servírovať k horúcemu nápoju, keď máte návštevu
- raňajky - orieškami môžete obohatiť vaše obľúbené raňajkové müsli alebo kašu
- šaláty - ovocné šaláty sú ideálnymi kandidátmi pre pridanie orechov
- dezert - jogurtkami možno posypať napríklad zmrzlinové poháre a iné studené dezerty
Mandľa je vlastne jadro kôstky plodu mandle obyčajnej, ktorá pochádza zo severnej Afriky a západnej Ázie. Dnes sa pestuje predovšetkým v Európe v subtropických oblastiach. Dorastá do výšky až 5 metrov a kvitne krásnym rúžovým kvetom. Je príbuzná s marhuľami a broskyňami. Keď rozdelíte kôstku marhule, nájdete v nej semeno, ktoré vyzerá ako mandľa a dokonca sa dá jesť. Z jedného stromu sa dá získať až 60 kg mandlí.
Mandle neslúžia iba ako potravina, ale využívajú sa aj v kozmetickom priemysle. Získava sa z nich za studena lisovaný olej, ktorý sa potom pridáva do kozmetických výrobkov, napríklad krémov. V cukrárstve sa s mandľami nielen zdobí, ale vyrába sa z nich typický marcipán.
Zloženie
MANDLE 32 %, jogurtová poleva 68 % (cukor, palmový tuk, SRVÁTKA, ryžová múka, jogurtový púder 3 %, slnečnicový lecitín, arabská guma, šelak) Môže obsahovať stopy lepku, arašidov.Alergény
Mlieko, Orechy
Skladovanie
Pri teplote do 20 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.