Popis
Keď máte chuť na čokoládu, ale chcete si dopriať extra pohladenie v rýdzej podobe a bez cukru. Na varenie, pečenie alebo len tak.
Zobte ich len tak v celku alebo ich nadrvte v mažiari a posypte si s nimi rannú kašu, smoothie bowl alebo nejakú domácu raw dobrotu.
Kakaové bôby sú vlastne 100 % kakao, takže ich nikdy nespotrebujete toľko, ako bežne dostupného obyčajného kakaa. Na zahnanie hladu sa dajú jesť samotné. Rýchlo zasýtia a vy tak môžete odohnať chuť na sladké. Pri prvom ochutnaní je ich chuť silno horká, čo vás môže prekvapiť. Pri ďalších sústach si ale túto nezvyklú chuť ľahko obľúbite.
Kakaové bôby sú sušené plody kakaovníka, ktorý pochádza z tropickej oblasti Južnej Ameriky, kde bol pestovaný už v 5. storočí. Vďaka Španielom sa kakaové bôby dostali do Európy a už v 16. storočí sa stali obľúbenou surovinou.
Využitie:
- na posypanie - bôbmi posypte hotové múčniky, ovocné šaláty alebo si ich pridajte do obľúbenej kaše či jogurtu
- domáca čokoláda - na prípravu domácej čokolády budete potrebovať iba bôby a trstinový cukor, kakaové bôby 5 minút opražte na panvici, ešte teplé ich dajte do mixéra a mixujte, pridajte cukor a mixujte, dokým sa neuvoľní kakaové maslo a zmes nezíska hladkú konzistenciu, čokoládu vylejte na plech do požadovaného tvaru, nakoniec môžete ešte teplú čokoládu posypať trebárs orieškami alebo sušeným ovocím
- nápoje - bôby sa dajú pridať aj do čerstvého smoothie pri mixovaní
- omáčky - rozmixované a krátko opražené kakaové bôby môžete použiť na výrobu slanej omáčky, jej základ tvorí osmažená cibuľka, cesnak, tymian a chilli, potom sa pridáva čokoláda a nakoniec vývar, všetko prevarte 7 minút a dochuťte soľou a čiernym korením
- mexická kuchyňa - v mexických receptoch sa čokoláda z bôbov hojne využíva aj v slaných pokrmoch, pridáva sa väčšinou v malých dávkach spoločne s korením
- dezerty - rozmixované bôby môžete využiť vo vašich klasických sladkých receptoch namiesto bežného kakaa
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktoré zaisťujú ich kvalitu a umožňujú im niesť toto označenie. Ich biokvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Kakaové bôby celé*. Môže obsahovať lepok, arašidy, sójové bôby, orechy a zozam. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte v suchu a chlade.