Popis
O polente sa toho veľa dozviete v časopise Dobroty jeseň 2016, str. 27.
Využitie:
- Krutónky - ako pripraviť krutónky do polievky zistíte v časopise Dobroty jeseň 2016 na str. 14.
- Kaša na raňajky - v našom časopise Dobroty jar 2016 nájdete tipy, ako kašu sladiť, čím ju ochutiť alebo čo do nej pridať.
- Slaná kaša - osoľte a pridajte kvalitný olivový olej, môžete tiež ochutiť sójovou omáčkou alebo misom, lahôdkovým droždím, pridať sušené paradajky, bylinky, semienka, oriešky.
- knedle - povarte 100 g polenty a 360 ml vody, zľahka osoľte, zmes nechajte 5 minút vychladnúť a premiestnite ju do potravinárskej fólie, ktorú zmotajte do valčeka ako salámu a na koncoch zaviažte, nechajte stuhnúť.
- Pečenie - dá sa použiť ako korpus na quiche a rôzne koláče, tiež môžete polentou nahradiť časť klasickej múky pri príprave chleba, žemlí, pizze, liatych buchiet.
Polenta je názov pre kukuričnú kašu, ktorá sa tradične pripravuje v severnom Taliansku a krajinách juhovýchodnej Európy. Postupne sa tak začalo hovoriť aj kukuričnej krupici (alebo múke), z ktorej sa kaša pripravuje. Bežná kukuričná krupica potrebuje celkom dlhý čas, kým sa uvarí, väčšinou okolo 45 minút. Preto sa vyrába tiež polenta instantná, kde krupica bola tepelne ošetrená parou. Tej stačí len minúta, dve a je hotová.
Kukurica je rastlina z čeľade lipnicovitých, ktorá môže mať až šesť metrov. Pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, kde sa pestuje už viac ako 5000 rokov. Od miestnych Indiánov sa kukurica spolu s Kolumbom dostala do Európy. Dnes je kukurica po pšenici a ryži najpestovanejšou obilninou na svete. V Čechách ju na poliach nájdeme na južnej Morave.
Kukurica sa využíva ako krmivo, ďalej ako surovina na výrobu cukru, oleja a škrobu. Niektoré druhy sa pestujú ako zelenina. V potravinárstve sa z kukurice vyrábajú lupienky, múka, krupica alebo kaše. Zvlášť v rozvojových krajinách je kukurica cenným zdrojom obživy.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Tepelne upravená kukuričná krupica *. Môže obsahovať stopy lepku. * výrobok kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.