Popis
Názov tejto ryže „basmati" znamená v hindčine doslova „kráľovná vôní". Basmati ryža totiž svojou vôňou pripomína oriešok. V podhorí Himalájí bola ryža domestifikovaná už 8500 rokov pred naším letopočtom a v Európe o nej nájdeme zmienky už v antike.
Basmati poznáte nielen podľa orieškovej vône, ale aj podľa výrazne dlhého zrna. Ryža má veľmi delikátnu chuť a pri správnej príprave sa nelepí. Túto vlastnosť získava vďaka dlhej dobe skladovania, ideálne ryža po žatve v suchu a na tmavom mieste vysychá až dva roky. Ako rastlina plodí len raz za rok a je zavlažovaná vodou z ľadovcových riek.
Využitie:
- Príloha - ryžu možno využiť ako prílohu k slaným zeleninovým i mäsovým pokrmom
- Rizoto - klasickým spôsobom môžete ryžu zmiešať so zeleninou a korením podľa chuti
- Smažená ryža - po uvarení môžete ryžu vo väčšom množstve oleja spoločne so zeleninou smažiť asi 2 minúty, nakoniec pridajte rozmiešané vajíčka a krátko dosmažte, stačí už len korením dochutiť
- Ryžový šalát - ryžu po vychladnutí zmiešajte podľa fantázie s rôznymi ingredienciami, my odporúčame varené fazuľové struky, vlašské orechy, osmaženú cibuľku a šampiňóny, nakoniec posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a zalejte zálievkou z octa, horčice a oleja
Bio potraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zaisťuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich bio kvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Ryža basmati dlhozrnná lúpaná*. Môže obsahovať glutén, arašidy, sóju, škrupinové plody a sezam. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Pri teplote do 25 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %. Skladujte na suchom a chladnom mieste. Chráňte pre slnečným žiarením.