Popis
Agar je usušený vývar z morských rias tengusa. Tekutina, ktorá prevarením rias vznikne, má po vychladnutí gélovú konzistenciu. Táto hmota sa rozprestrie na špeciálne rohože a suší 14 dní na slnku a mrazu (agar sa vyrába vždy v zime). Usušený agar sa potom, buď len pokrája na malé tyčinky, alebo namelie na vločky.
Tipy:
- Vo forme vločiek ju nemusíte dopredu namáčať, stačí ju povariť vo vode. Vznikne želatína, ktorá funguje úplne spoľahlivo. Ak chcete vytvoriť obzvlášť hladký krém, je dobré vločky aspoň na 30 minút namočiť.
- Tuhosť agaru si overíte tak, že pri varení kvapnete trochu tekutiny na tanierik a dáte do chladničky. Agar by mal stuhnúť o chvíľku. Ak je riedky, dosypte vločky a ďalej varte. Ak je veľmi tuhý, pridajte trochu tekutiny.
- Agar môžete variť v akejkoľvek tekutine - ovocnej šťave, džúse, rastlinnom aj kravskom mlieku, na slano vo vývare ...
- Dá sa bez problému dochucovať kyslými surovinami, ako je citrón alebo ocot, ale vyvarujte sa kombinácii s vínnym octom - agar zle hustne.
Recepty:
- Džem - 500 g ovocia rozmixujte alebo roztlačte a priveďte do varu, pridajte vopred namočené 2 lyžice agaru a varte ho, kým sa nerozpustí. Nakoniec oslaďte podľa chuti - napríklad agávovým sirupom. Skladujte v chladničke alebo obvyklým spôsobom zavarte.
- Želé cukríky pre deti alebo ozdoba na múčniky - rozpustite agar v ovocnom džúse a vlejte do foriem na ľad. Tekutinu tiež môžete nechať stuhnúť v tenkej vrstve a vykrajovať rôzne tvary.
Zloženie
Agar-agar (Gelidium 100 %). Môže obsahovať stopy lepku.Skladovanie
Na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred priamym slnečným svetlom a teplom.