Popis
Agar je usušený vývar z morských rias tengusa. Tekutina, ktorá prevarením rias vznikne, má po vychladnutí gélovú konzistenciu. Táto hmota sa rozprestrie na špeciálne rohože a suší 14 dní na slnku a mrazu (agar sa vyrába vždy v zime). Usušený agar sa potom, buď len pokrája na malé tyčinky, alebo namelie na vločky.
Tipy:
- Jednu tyčinku dajte namočiť aspoň na 30 minút do 500 ml studenej vody.
- Tuhosť agaru si overíte tak, že pri varení kvapnete trochu tekutiny na tanierik a dáte do chladničky. Agar by mal stuhnúť o chvíľku. Ak je riedky, dosypte vločky a ďalej varte. Ak je veľmi tuhý, pridajte trochu tekutiny.
- Agar môžete variť v akejkoľvek tekutine - ovocnej šťave, džúse, rastlinnom aj kravskom mlieku, na slano vo vývare ...
- Dá sa bez problému dochucovať kyslými surovinami, ako je citrón alebo ocot, ale vyvarujte sa kombinácii s vínnym octom - agar zle hustne.
Recepty:
- Džem - 500 g ovocia rozmixujte alebo roztlačte a priveďte do varu, pridajte vopred namočené 2 lyžice agaru a varte ho, kým sa nerozpustí. Nakoniec oslaďte podľa chuti - napríklad agávovým sirupom. Skladujte v chladničke alebo obvyklým spôsobom zavarte.
- Želé cukríky pre deti alebo ozdoba na múčniky - rozpustite agar v ovocnom džúse a vlejte do foriem na ľad. Tekutinu tiež môžete nechať stuhnúť v tenkej vrstve a vykrajovať rôzne tvary.
Zloženie
Agar-agar. Môže obsahovať stopy lepku.Skladovanie
Uchovávajte v suchu a pri teplote do 25 ° C. Nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu a vlhku.