Popis
Quinoa je prirodzene bezlepková plodina, ktorá pochádza z Južnej Ameriky, kde patrila a stále patrí k hlavným poľnohospodárskym plodinám. Quinou dokonca Inkovia považovali za posvätnú a s trochou zveličenia sa dá povedať, že podobne očarení sme aj my dnes. Nie nadarmo ju NASA skúma ako potravinu vhodnú pre astronautov pri dlhých vesmírnych letoch.
Tipy na použitie:
- Kaša
- vločky stačí zaliať horúcou vodou alebo rastlinným či živočíšnym mliekom;
- pre krémovejšiu chuť vločky pár minút povarte; - Krémové polievky
- do zeleninovej polievky pridajte vločky, chvíľku povarte a rozmixujte;
- s množstvom opatrne, vločky zväčšia objem; - Pečivo
- pri príprave chleba alebo dalamániek nahraďte 1/4 múky vločkami - Smoothie
- rozmixujte obľúbené ovocie vodou, rastlinným nápojom alebo mliekom, podľa chuti pridajte zaparené alebo povarené vločky, semienka, jogurt, sirup, zeleninu... - Placky, burgery, sekaná
- vločky ľahko rozmixujte s dusenou alebo restovanou zeleninou, uvarenými strukovinami, pridajte vajce alebo hrášok, opraženú cibuľku, bylinky, cesnak, soľ a podľa potreby vodu, opražte alebo pečte v rúre; - Lievance
- nahraďte 1/4 múky vločkami. - Nátierky
- ľahko opraženú zeleninu zalejte trochou vody, pridajte vločky (stačí trochu na zahustenie), pár minút povarte a rozmixujte, ochuťte sójovou omáčkou, umeoctom a lahôdkovým droždím, podľa chuti môžete pridať tofu alebo tempeh, červenú lúpanú šošovicu (pridajte k zelenine a 15 minút duste, potom pridajte vločky a ešte chvíľku povarte). - Sušienky
- nahraďte 1/4 múky vločkami. - Granola
- vločky zmiešajte s obľúbeným sirupom a olejom (výborný je olivový alebo kokosový), podľa chuti môžete pridať sušené ovocie, oriešky, semienka, sušený kokos, kakaové bôby, škoricu, karobový prášok, vopred namočené pohánkové krúpy; za občasného premiešania pečte 60 minút pri 110 ° C. - Posýpka
- rozmixujte 50 g mandlí, 150 g vločiek, 6 lyžíc ryžového sirupu a 4 lyžice olivového oleja. - Nepečené sladkosti
- rozmixujte vločky s vopred namočeným sušeným ovocím, kokosovým olejom a sirupom, môžete pridať semienka, oriešky, sušený kokos, karobový prášok alebo škoricu;
- vytvarujte guľôčky a obaľujte ich v sušenom kokose, karobe alebo sezame.
Granola z quinoových vločiek:
- 250 g quinoových vločiek
- 50 g vlašských orechov
- 30 g tekvicových semienok
- 500 ml rýžového sirupu
- 1 pomaranč
- 50 g brusníc
- 30 g hrozienok
- 3 lyžice kokosového tuku
- V jednej mise dôkladne zmiešajte sirup, tuk, šťavu a nastrúhanú kôru z pomaranča, v druhej mise vločky, orechy a sušené ovocie.
- Zmiešajte sypkú a tekutú zmes. Nasypte na plech obložený papierom na pečenie a pečte 15 minút pri 160 ° C.
- Po upečení prikryte papierom na pečenie, zaťažte a nechajte vychladnúť. Týmto docielite, že granola nebude sypká, ale utvoria sa z nej hrudky.
Zloženie
Vločky quinoové *. Môže obsahovať glutén, arašidy, sóju, škrupinové plody a sezam. *výrobok kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte v suchu a chlade (max. 20 °C, max. 65 % vzdušná vlhkosť). Chráňte pred svetlom.