Popis
Agar je nutné priviesť k varu, aby mohol následne želírovať. K tuhnutiu naopak nepotrebuje chladničku, pretože k nemu dochádza už pri 35-40 °C. Čas nutný k stuhnutiu je omnoho kratší ako u želatíny. Na 2 g (1 zarovnaná lyžička) prášku budete potrebovať 500 ml vody a dobu varenia iba 2 minúty.
Tipy na použitie:
- torty, poháre, aspiky
- pudingové dezerty - panna cotta, nepečený cheesecake
- džem - 500g ovocia rozmixujte alebo roztlačte a priveďte k varu, pridajte predom namočenú 1 lyžičku agaru a varte pokiaľ sa agar nerozpustí, nakoniec oslaďte podľa chuti. Skladujte v chladničke alebo zavarte
- želé cukríky pre deti alebo ozdoba na múčniky - uvarte agar v ovocnom džúse a vlejte do foriem na ľad, tekutinu tiež môžete v tenkej vrstve vyliať na plech, nechať stuhnúť a vykrajovať rôzne tvary
Želírovacia látka agar-agar je nenahraditeľný produkt pre vegetariánov a vegánov a skvelý je aj pre kohokoľvek iného. Agar bez problémov nahradí živočíšnu želatínu a pritom je čisto rastlinný. Vyrába sa z morských rias a v Ázii sa už po storočia jedná o najbežnejší želírovací prostriedok. Vzniká povarením červenej morskej riasy tengusa, vzniknutý vývar má po zachladnutí gélovitú konzistenciu a nakoniec úplne stuhne. Táto hmota sa následne usuší a potom pokrája, podrví alebo pomelie.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktorý zaisťuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich biokvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zaujíma Vás viac o ekologickom poľnohospodárstve? Prečítajte si články v našom bioseriáli.
Zloženie
Želírujúca látka: agar*. Môže obsahovať orechy, horčicu a sójové bôby. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred teplom a priamym slnečným žiarením.