Popis
Bulgur si pripravovali už starovekí Babylončania, Chetiti a Židia. Jačmenný bulgur sa vyrába zo zŕn jačmeňa, ktoré sa najskôr očistia a predvaria, potom usušia a nakoniec nalámu na menšie kúsky. Vďaka tejto úprave má dlhšiu trvanlivosť a je rýchlo uvarený.
Tipy na použitie:
- Bulgurom môžete úspešne nahradiť alebo doplniť ryžu - či už ako prílohu alebo v rizote a v paellách.
- V kombinácii so strukovinami, napríklad šošovicou alebo cícerom, vynikne jeho jemná oriešková chuť.
- Ochuteným bulgurom môžete plniť a zapekať zeleninu, napríklad paradajky, papriky alebo cukety.
- Bulgur sa dá použiť aj do múčnikov a sladkých jedál - bulgur je dobrý na sladko, uvarený na kašu napríklad s vanilkou a škoricou. Alebo vmiešajte uvarený a vychladnutý bulgur do cesta na cookies.
Recepty:
- Bulgurová kaša:
Bulgur uvarte v rastlinnom mlieku, pridajte sušené ovocie, oriešky, semienka a dochuťte sirupom. - Bulgurové rizoto:
Recept nájdete tu. - Slivkovo-pomarančový bulgur:
Recept je napísaný na strane 2 v Dobrotách zima 2013-14. - Zapečené paradajky s bulgurom a nivou:
6 veľkých paradajok,
150 g bulguru,
50 g tmavozelenej šošovice,
100 g bio balkánskeho alebo vegánskeho syra Cheezly,
1 žltá paprika,
1 červená cibuľa,
1 lyžička zeleninového bujónu Würzl,
4 lyžice olivového oleja,
čerstvé bylinky (hladkolistá petržlen alebo koriander).
1. Paradajky umyte, odkrojte spodok a opatrne vydlabte. Vydlabanú dužinu môžete použiť do zeleninového šalátu alebo na prípravu polievky.
2. Šošovicu a bulgur uvarte do mäkka a ochuťte bujónom.
3. Na oleji osmažte na kocky nakrájanú červenú cibuľu, pridajte nakrájanú papriku a restujte.
4. Vmiešajte do bulguru spoločne s nakrájanou nivou, uvarenou šošovicou a bylinkami.
5. Paradajky naplňte zmesou a v predhriatej rúre zapečte 10-15 minút pri 180 ° C.
Zloženie
JEČMEŇ*. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Lepok
Skladovanie
Pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti do 70 %.