Popis
Využitie:
- Müsli - pri výrobe domáceho müsli na raňajky môžete pridať aj kľukvu.
- Kaša - posypte ráno svoju obľúbenú kašu kľukvou a takto si ju oslaďte.
- Šaláty - v ovocnom šaláte môže kľukva poslúžiť ako sladidlo, chutí výborne hlavne s jablkami.
- Pečenie - nebojte sa pridať napríklad do cesta na bábovku chutnú kľukvu, sušené ovocie dobre nahradzuje pri pečení čerstvé, len je trochu sladšie.
- Pochúťka - kľukva je výborná a môžete ju zobať samostatne, keď máte chuť na sladké.
- Sladkosti - kľukvu môžete obaliť v marcipáne alebo v čokoláde, tiež ju môžete rozmixovať napríklad s orechmi, semienkami a karobom a obaliť zmes v kokose.
- Marokánky s karobom - recept s kľukvou nájdete v časopise Dobroty zima 2014-15 na str. 5.
- Pohánková torta s ovocným agarom - tortu z kľukvy si môžete urobiť podľa receptu z časopisu Dobroty jeseň 2015 (s. 18).
Sušenie ovocia prispieva výrazne k jeho trvanlivosti a možno ho využiť ako alternatívu mimo sezóny čerstvého ovocia. Pre lepšiu chuť môžete kľukvu na pol hodiny pred použitím namočiť do teplej vody.
Zloženie
Plody kľukvy veľkoplodé (Vaccinium macrocarpon) 66 %, trstinový cukor 33,5 %, slnečnicový olej 0,5 %. Môže obsahovať glutén, arašidy, sóju, škrupinové plody a sezam.Skladovanie
Skladujte pri teplote do 20 ° C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.