Popis
Využitie:
- sladkosti - rozmixované datle do pasty zmiešajte s drvenými orechmi, strúhaným kokosom a troškou kakaa, vzniknutú zmes vytvarujte do guľôčok
- datle možno pridať aj do sladkých kaší alebo do kuskusu, keď ho chceme mať sladký
- marmeláda - 250 g datlí namočíte do 200 ml horúcej vody, necháte 2 hodiny odstáť, potom všetko rozmixujete dohladka a máte rýchlo pripravenú a exotickú marmeládu
- sladké pečivo - nahrubo nasekané datle môžete dať pred pečením do cesta, a tak zvýrazniť klasický recept na banánový chlieb alebo akékoľvek iné sladké pečivo
- raw torty - rozmixované datle sa vďaka svojej lepkavej a tuhej konzistencii často využívajú ako základy pre nepečené torty
- sladké knedle - skúste raz naplniť knedle sušenými datľami, výsledok bude výborný
- domáce müsli - datle sa môžu stať aj súčasťou vášho doma pripraveného müsli či pečených müsli tyčiniek
- šaláty - nielen v ovocných šalátoch, ale aj jemne nasekané a v malom množstve urobia datle v zeleninovom šaláte zaujímavú exotickú chuť
- datle v čokoláde - datle namáčajte v rozpustenej čokoláde, uložte na plech a nechajte stvrdnúť
- smoothie - namáčané datle sa dajú ľahko rozmixovať s ďalšími ingredienciami do hladkého kokteilu
Datľovník pravý má tmavo hnedé oválne plody, ktorým hovoríme datle. K domestikácii tejto rastliny došlo už v období medzi 3. a 4. tisícročím. Pochádza z oblasti Mezopotámie a vďaka človeku sa dnes pestuje od severnej Afriky cez Blízky východ až po pravý breh rieky Indus. V týchto oblastiach sú datle významnou súčasťou kuchyne. Často sa pečú na masle alebo sa lisujú do bochníka s názvom „adšu".
Vďaka sušeniu sa datliam výrazne zlepšuje ich trvanlivosť. Niektorým stravníkom sa sušené datle zdajú príliš tuhé, v takomto prípade je vhodné ešte pred konzumáciou namočiť datle do vody alebo mlieka. Datle majú silnú sladkú chuť, ktorá môže byť náhradou iných sladkostí nielen u detí.
Zloženie
Ďatle sušené. Môže obsahovať glutén, arašidy, sóju, škrupinové plody a sezam.Skladovanie
Skladujte v suchu a chráťe pred teplom.