Popis
Datľovník pravý plodí tmavo hnedé oválne plody, ktorým hovoríme datle. K domestikácii tejto rastliny došlo už v období medzi 3. a 4. tisícročím pr. n. l. Pochádza z oblasti Mezopotámie a vďaka človeku sa dnes pestuje od severnej Afriky cez Blízky východ až po pravý breh rieky Indu. V týchto oblastiach sú datle významnou súčasťou kuchyne. Často sa pečú na masle alebo sa lisujú do bochníka s názvom „adšu".
Vďaka sušeniu sa u datlí výrazne zlepšuje ich trvanlivosť. Niektorým stravníkom ale prídu sušené datle príliš tuhé, v takom prípade je vhodné ešte pred konzumáciou namočiť datle do vody alebo mlieka. Datle majú silnú sladkú chuť, ktorá môže byť náhradou iných sladkostí nielen u detí.
Využitie sušených datlí:
- cukroví - rozmixované datle do pasty zmiešajte s drvenými orechmi, strúhaným kokosom a napríklad troškou kakaa, vzniknutú zmes uváľajte do guličiek
- datle je možné pridať aj do sladkých kaší alebo do kuskusu sladko
- marmeláda - 250 g datli namočíte do 200 ml horúcej vody, necháte 2 hodiny odstáť, potom všetko rozmixujete dohladka a máte rýchlo pripravenú a exotickú marmeládu
- sladké pečivo - nahrubo nasekané datle môžete dať pred pečením do cesta a ozvláštniť tak napríklad klasický recept na banánový chlieb alebo akékoľvek iné sladké pečivo
- raw torty - rozmixované datle sú vďaka svojej lepkavej a tuhej konzistencii často využívané ako základy pre nepečené torty
- sladké knedle - skúste pre raz naplniť knedle sušenými datľami, výsledok bude výborný
- domáci müsli - datle sa môžu stať aj súčasťou vášho doma pripraveného müsli či pečených müsli tyčiniek
- šaláty - nielen v ovocných šalátoch, ale aj jemne nasekané av malom množstve urobia datle v zeleninovom šaláte zaujímavú exotickú chuť
- datle v čokoláde - datle namáčajte v rozpustenej čokoláde, klaďte na plech a nechajte stvrdnúť
- smoothie - namáčané datle je aj ľahké rozmixovať s ďalšími ingredienciami do hladkého kokteilu
- Pozor, vo výnimočných prípadoch sa môže stať, že v datliach a iných sušených kôstkovinách nájdete kôstku alebo jej zvyšok. Súčasné technológie spracovania ovocia bohužiaľ nedokážu zaručiť, že ovocie bude za všetkých okolností 100% bez kôstok, a to aj napriek všetkej snahe a starostlivosti zo strany spracovateľa.
Zloženie
Datle sušené*. Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sójových bôbov, orechov a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte v suchu a chladu.