Popis
Využitie:
- Amarantový kotlík - recept s kukuricou nájdete v časopise Dobroty jar 2013 na str. 8
- šaláty - kukurica je chutnou súčasťou šalátov
- mexická kuchyňa - napríklad v tortille spolu so zeleninou a fazuľami bude kukurica skvelá
- rizoto - kukuricu uplatníte aj v obilninovo-zeleninových pokrmoch
Kukurica je rastlina z čeľade lipnicovité, ktorá môže mať až šesť metrov. Pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, kde sa pestuje už cez 5 000 rokov. Od miestnych indiánov sa kukurica spolu s Kolumbom dostala do Európy. Dnes je kukurica po pšenici a ryži najpestovanejšou obilninou na svete. V Čechách ju na poliach nájdeme na južnej Morave.
Kukurica sa využíva ako krmivo, ďalej ako surovina na výrobu cukru, oleja a škrobu. Niektoré druhy sa pestujú ako zelenina. V potravinárstve sa z kukurice vyrábajú lupienky, múka, krupica alebo kaše. Obzvlášť v rozvojových krajinách je kukurica cenným zdrojom obživy.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktorý zaisťuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich biokvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Cukrová kukurica v zrnách*, pitná voda, jedlá soľ. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte v suchu pri teplote 3–30 °C. Po otvorení uchovajte v chladničke (3–10 °C) a spotrebujte do 24 hodín.