Popis
Šalvia hispánska je meter vysoká bylina pochádzajúca z horských oblastí Strednej Ameriky. Chia semienka jedli už dávni Mayovia a Aztékovia pred viac ako päťtisíc rokmi. Aztékovia ich vraj dokonca používali ako platidlo.
Zmiešaním s tekutinou vznikne chia gél, ktorý použijete pri príprave pudingu, marmelády, koktejlov a kaší. Chia sa dajú použiť aj pri pečení chleba, sušienok, muffinov. Majú zľahka orieškovú chuť.
Základná príprava
- chia semienka nasajú behom 20 minút tekutinu okolo desaťnásobku svojho objemu
- ako tekutinu môžete použiť nielen vodu, ale aj ovocnú šťavu, džús, rastlinný nápoj alebo živočíšne mlieko.
- gél z chia semienok môžete použiť namiesto vajíčok
- fotopostup ako vytvoriť chia gél nájdete v Dobrotách jaro 2015 na straně 24
Tipy a recepty:
- Chia puding s ovocným agarom
recept sa nachádza na strane 23 v Dobrotách jaro 2015 - Kváskový chlieb s chia
recept sa nachádza na strane 23 v Dobrotách jaro 2015
na našom e-shopu si môžete zakúpiť kváskový chléb s chia semínky priamo z našej bio pekárne - Čučoriedkový džem s chia a hrozienkami
recept sa nachádza na strane 6 v Dobrotách léto 2015 - Green smoothie
recept sa nachádza na strane 10 v Dobrotách jaro 2015 - Citrónové muffiny s chia semienkami
recept je popísaný na strane 8 v Dobrotách jaro 2014 - Chia džús
džús rozmiešajte s vodou a prisypte za hrsť chia, pred podávaním premiešajte
Zloženie
Semená chia* (Salvia hispanica). Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sóje, orechov a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25 °C a pri relatívnej vlhkosti do 70 %.