Popis
Využitie:
- namáčaný - sezam namáčajte približne 8 hodín
- pražený - všetky druhy sezamu chutia pražené výborne, sú príjemne chrumkavé, sezam natural sa krásne rozvonia. Lúpaný sezam je veľmi rýchlo hotový, sezam natural sa praží pomerne dlho, až 20 minút.
- pasta - sezamová pasta sa nazýva tahini. Najlepšia je z lúpaného sezamu, z natural sezamu je ľahko horkastá. Na maslo z tmavého sezamu je dobré pridať 2 lyžice oleja na 100g. Viacej sa dočítate tu.
- nápoj - sezamový nápoj je ľahko horkastý. Hodí sa skôr ako doplnková surovina alebo v kombinácii s inými rastlinnými nápojmi.
Sezam indický je jednoročná bylina, ktorá kvitne modrými, fialovými alebo žltými kvetmi a býva až 2 metre vysoká. V niekoľko centimetrových tobolkách, ktoré sa na rastline tvoria, potom nájdeme sezamové semienka. Tie môžu mať rôzne sfarbenia, od bielych, žltých, hnedých cez červené až po čierne.
Sezam je súčasťou legiend a povestí v mnoho krajinách sveta. Je to historicky najdôležitejšia plodina pestovaná pre olej. Ďalej sa z neho vyrába pasta tahini, gomasio (čiže sezamová soľ) či sezamové tyčinky.
O tmavom sezame sa často hovorí, že má výraznejšiu chuť než jeho svetlý variant. Nám však naopak pripadá jemnejší, aj šupka u neho je mäkčia. Čierny sezam je drahší než svetlý a v pokrmoch sa často používajú na ozdobu.
Aby telo bolo schopné využiť všetky živiny, ktoré sezam ponúka, je dobré ho poriadne rozhrýzť alebo namlieť.
Tento produkt ocenia predovšetkým spotrebitelia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia. Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktorý zaisťuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie.
Zloženie
SEZAM nelúpaný čierny*. Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sójových bôbov a orechov. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Sezamové semená
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 20°C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 65 %.