Popis
O ľanových semienkach, a nielen o nich, sa toho veľa dozviete v časopise Dobroty jar 2014.
Viac o využití ľanového semienka tiež zistíte v Dobrotách z leta 2016.
Využitie:
- náhrada margarínu, oleja - lyžica mletého semienka nahradí lyžicu margarínu alebo oleja v receptoch, pri pečení potom pečivo rýchlejšie hnedne
- náhrada vajíčka - zmiešajte lyžicu mletého semienka, s troma lyžicami vody a nechajte odstáť pár minút, potom pridajte do cesta namiesto vajíčka
- kaša - svoje obľúbené raňajky vo forme kaše môžete zasypať týmto semienkom
- pečivo - domáce žemle alebo chlieb možno obohatiť pridaním celého ľanového semienka do cesta
- polievky - v zeleninových polievkach budú namleté semienka dobre chutiť a polievku obohatia
Ľanové semienko treba riadne rozhrýzť alebo lepšie rozomlieť, aby sa lepšie strávilo. Po rozomletí ho musíte rýchlo konzumovať, inak má tendenciu žltnúť. Celé semienka majú skvelú trvanlivosť. Skladované v izbovej teplote vydržia dokonca jeden rok, v chladničke sa jeho chuť až 3 mesiace vôbec nezmení.
Ľanové semienko sa získava z byliny s názvom ľan siaty. Pestuje sa nielen pre semienka, ale aj pre ľanové vlákno, ktoré sa využíva predovšetkým v textile. Ľan je človeku známy už od staroveku a pochádza z Ázie. Semienka sa tiež často používajú na výrobu oleja.
Zloženie
Ľan hnedý. Môže obsahovať glutén, arašidy, sójové bôby, škrupinové plody a sezam.Skladovanie
Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.