Popis
O tekvicových semienkach, a nielen o nich, sa toho veľa dozviete v časopise Dobroty jar 2014.
Viac o využití tekvicového semienka tiež zistíte v Dobrotách z leta 2016.
Využitie:
- tekvicová polievka - posypte ju tekvicovými semienkami na ozdobu
- samotné - semienka sú aj výbornou pochúťkou, vhodnou napríklad na stôl pre návštevy
- šaláty - na obohatenie možno do zeleniny pridať pár semienok
- Tofu nátierka s tekvicovými semienkami - recept na túto pochúťku sme spísali v časopise Dobroty leto 2016, str. 17
- praženie - na oleji semienka opražte a následne zmiešajte so soľou alebo s chilli podľa chuti, skvele chutia aj zmiešané s opraženými mandľami
- posyp - semienka môžu byť ozdobou domáceho pečiva, stačí ich pred pečením nasypať na vytvarované cesto
- Pšenový šalát s avokádom a tekvicovými semienkami - inšpirujte sa receptom na str. 10 v časopise Dobroty jar 2014
- namáčanie - trvá 8 hodín, semienka sú potom mäkké a chutia príjemne čerstvo
- maslo, mlieko, syr - nezvyčajné varianty - ako využiť semienka nájdete detailne popísané v Dobrotách z leta 2016 na str. 10
Tekvicové semienka sa získavajú z tekvice, ktorá môže mať až 60 kg. Niekedy sa rastlina tiež nazýva tekvica obyčajná a pochádza zo Strednej Ameriky. Patrí medzi najstaršie človekom pestované plodiny.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Tekvicové semienka*. Môže obsahovať glutén, arašidy, sóju, škrupinové plody a sezam. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte pri teplote do 25 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.