Popis
O ľanových semienkach, a nielen o nich, sa toho veľa dozviete v časopise Dobroty jar 2014.
Viac o využití ľanového semienka tiež zistíte v Dobrotách z leta 2016.
Využitie:
- náhrada margarínu, oleja - lyžica mletého semienka nahradí lyžicu margarínu alebo oleja v receptoch, pri pečení potom pečivo rýchlejšie hnedne
- náhrada vajíčka - zmiešajte lyžicu mletého semienka s troma lyžicami vody a nechajte odstáť pár minút, potom to pridajte do cesta namiesto vajíčka
- kaša - svoje obľúbené raňajky vo forme kaše môžete zasypať týmto semienkom
- pečivo - domáce žemle alebo chlieb možno obohatiť pridaním celého semienka do cesta
- polievky - celé semienka budú dobre chutiť v zeleninových polievkach
Ľanové semienko treba riadne rozhrýzť alebo lepšie rozomlieť, aby sa lepšie strávilo. Po rozomletí ho musíte rýchlo konzumovať, inak má tendenciu žltnúť. Celé semienka majú skvelú trvanlivosť. Skladované v izbovej teplote vydržia dokonca jeden rok, v chladničke sa jeho chuť až 3 mesiace vôbec nezmení.
Ľanové semienko sa získava z byliny s názvom ľan siaty. Pestuje sa nielen pre semienka, ale aj pre ľanové vlákno, ktoré sa využíva predovšetkým v textile. Ľan je človeku známy už od staroveku a pochádza z Ázie. Semienka sa tiež často používajú na výrobu oleja.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Ľan zlatý semená nelúpané*. Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sójových bôbov, orechov a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Pri teplote do 20 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.