Svoj pohár si s trochou invencie zostavíte raz dva. Väčšinu surovín si môžete pripraviť dopredu, využijete, čo vám zostalo z prípravy iných jedál.
Poskladajte si svoj pohár, je to zábavné!
- Sacharidy – vám poslúžia ako základ. Už pri príprave príloh preto myslite na váš obedový pohár a uvarte o trochu viac ryže, pšena, pohánky či cestovín. Varené obilniny vydržia v chladničke niekoľko dní a môžete ich použiť nielen do pohárov, ale aj na prípravu kaší a šalátov.
- Bielkoviny – sú ďalšou súčasťou plnohodnotného obeda. Pridajte teda do pohára tempeh, strukoviny, orechy alebo semienka. Strukoviny si pripravujte do zásoby vždy. Dá sa s nimi veľmi pestro čarovať pri príprave nátierok, šalátov, ale aj výdatných gulášov. Ak sa ponáhľate, siahnite po tempehu, alebo do poháre pridajte orechy či semená.
- Zeleniny – čerstvá, pečená, dusená, parená, kvasená, toľko možností... So zeleninou nikdy nešetrite, vyhraďte jej v pohári najväčší priestor, naplno si užívajte jej pestrosť! Opäť ju môžete mať pripravenú dopredu, alebo ju uvariť v o niečo väčšom množstve.
- Zálievky alebo pestá – sú chuťovou korunou vášho obeda. Pestrá ponuka olejov a ich využitia do zálievok vám dáva nekonečné chuťové možnosti. Zálievku poskladajte z kyslej, slanej a sladkej zložky. Dobre premiešajte a na záver vmiešajte olej podľa chuti. Nebojte sa do zálievok používať umeocot, tahini, miso pasty. Také pestá vám prinášajú nekonečné možnosti. Rozmixujte svoje obľúbené bylinky či vňate spolu s orechmi či semienkami a olejom. Zálievku alebo pesto pridávajte do pohára až pred konzumáciou. A čo zálievky?
- Dochutenie a zdobenie – tak, ako si na tanieri vašu porciu okoreníte a ozdobíte, vaše oko i chuť ocení rovnakou mierou aj v pohári. Využite čerstvo namleté korenie a bylinky podľa sezóny. Jednoducho si to užívajte!
Stredomorská inšpirácia
- 75 g varených cestovín (ideálne celozrnných)
- 50 g pečeného cíceru – osušený cícer zmiešajte s olivovým olejom, mletým rímskym kmínom, lahôdkovým droždím a soľou, pečte 30 minút pri 160 ˚C do chrumkava (alebo rýchlejší variant je opiecť cícer na panvici)
- 120 g pečenej zeleniny (paprika, cuketa, baklažán) – umytú a nakrájanú zeleninu premiešajte s olivovým olejom a soľou, pečte cca 30 minút pri 175 ˚C (alebo rýchlejší variant je opiecť zeleninu na panvici)
- 3 sušené rajčiny – namočte na 30 minút do horúcej vody, sceďte a nakrájajte na kúsky za hrsť čerstvého šalátu (polníček – valeriánka poľná, rukola, baby špenát)
- 30 g marinovaných olív – olivy marinujte v olivovom oleji s trochou oregana a citrónovej šťavy
- 1 lyžica pesta – pripravte si z orechov alebo semienok, oleja a byliniek
Ázijská inšpirácia
- 50 g ázijských rezancov – uvarených podľa návodu na obale
- 70 g opečeného tofu – nakrájané tofu marinujte cez noc v marináde z tamari, misa a sirupu, pridajte 1 lyžicu bieleho, čierneho alebo nelúpaného sezamu
- 100 g uhoriek – nakrájajte alebo nastrúhajte na špiralizéri