Popis
Pšeno patrí medzi pomerne zabudnutú obilninu, na ktorú nedali dopustiť naše prababičky. Našťastie sa vracia zas na výslnie. Je neskutočne univerzálne, môžete ho pripravovať na sladko aj slano. Je skvelým obohatením jedálnička a výbornou zmenou oproti v dnešnej dobe až nadužívanej pšenice. Na pšene si naviac môžu pochutiť aj celiatici, pretože je prirodzene bezlepkové.
Tipy a recepty:
- polievky - ako pridať pšeno do polievky sa dozviete v jarných Dobrotách 2015 na str. 2
- sladké pečenie - tipy na sladké dezerty zo pšena nájdete v časopise Dobroty leto 2014 na str. 10, tiež v jarných Dobrotách 2013 na str. 8
- kaše - pšeno môže rozšíriť vaše raňajkové kaše o ďalší typ obilnín, pšenovú kašu tiež môžete využiť ako prílohu trebárs ku grilovanej zelenine
- rizoto - nahraďte klasickú ryžu v rizote pšenom
- placky - z vareného pšena, kociek zeleniny, cesnaku, byliniek a krupice vytvarujte a usmažte výborne placky
- plnka - uvarené pšeno zmiešajte napríklad s restovanou cibuľkou, syrom a bylinkami, naplňte zmesou papriky a zapečte ich
- slané koláče - pšeno môže byť aj základom pre pšenové quiche alebo nákyp
- knedličky - pre celiatikov zo pšena pripravíte pšeničné knedličky ako chutnú alternatívu tých klasických
Pšeno vzniká z prosa odstránením semennej šupky z obilky. V dávnejších dobách bolo hojne využívané napríklad na prípravu šúľancov alebo pšenovníku. Na nejaký čas bolo pšeno z kuchyne vytlačené ryžou, čo sa ale postupne našťastie zmenilo.
Tento produkt ocenia predovšetkým spotrebitelia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia. Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktoré zaisťujú ich kvalitu a umožňujú im niesť toto označenie.
Zaujíma Vás viac o ekologickom poľnohospodárstve? Prečítajte si články v našom bioseriáli.
Zloženie
Pšeno - proso siate*. Môže obsahovať stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte v suchu a chladu.