Popis
Jemne oriešková chuť a pevná, ľahko krehká textúra pohánky dodávajú pokrmom príjemnú plnosť, takže si táto pseudoobilovina nájde svoje miesto v sladkej aj slanej kuchyni.
Spolu s quinoou a amarantom sa pohánka radí medzi pseudoobilniny, ktoré sa používajú podobne ako obilniny, ale sú prirodzene bezlepkové.
Pohánka patrila po stáročia k základným plodinám na našom území. Pochádza z Ázie, odkiaľ ju do Európy ju v 12. storočí priviezli „pohanské" kmene Tatárov, preto názov pohánka.
Vedľa diakon sa stala bežnou súčasťou stravy predovšetkým na vidieku. Najčastejšie sa z nej varila kaša, z múky sa piekli placky a chlieb. V 18. storočí potom pohánka aj pšeno postupne ustúpili pšenici a raži.
Ako pohánku využiť v kuchyni?
Zapečená pohánka s tekvicou a pickles: Varte 2 1/4 hrnčeka prepláchnutej pohánky v dvojnásobnom množstve vody 15 minút a nechajte pod pokrievkou dôjsť. Tekvicu nakrájajte na kocky, červenú cibuľu na štvrtky, premiešajte s olivovým olejom, rozmarínom a soľou a pečte 45 minút na 175 °C. Nakoniec všetko zmiešajte s pickles, pohánkou, trochou oleja a pečte ešte 10 minút.
Raňajková granola: Pohánku prepláchnite a nechajte namočenú cez noc. Ráno znovu prepláchnite, sceďte a zmiešajte s orieškami, sušeným ovocím, semienkami, škoricou, trochou oleja a javorovým alebo iným sirupom. Pečte 1 hodinu pri 110 °C, občas premiešajte. Podávajte s jogurtom alebo rastlinným mliekom.
Sladké nákypy: Uvarenú pohánku zmiešajte s ovocím, pridajte orechy, oslaďte sirupom, zalejte smotanou alebo jej alternatívou a zapečte.
Do polievok: Uvarte ju v polievke, alebo ju pridajte vopred uvarenú. Dobrá je napríklad do zemiačiky, guľajdy, ale aj vývarov a rajčiny.
Do zeleninového šalátu: Pridaním uvarenej pohánky šalát obohatíte o proteín a ďalšie a môžete ho podávať ako hlavný chod.
Príloha: Skúste ju všade tam, kde bežne používate kuskus alebo ryžu.
Rýchle raňajky: Varená pohánka je perfektná pre zdravé, rýchle raňajky, napríklad s banánmi, arašidovým maslom, medom a trochou olivového oleja.
Do plnenej zeleniny: Uvarenú pohánku zmiešajte s osmaženou cibuľkou, podušenou zeleninou a nastrúhaným tofu a okoreňte. Touto zmesou naplňte papriky, kapustové listy, paradajky, cukety alebo baklažán plňte zeleninu a nakoniec zapečte.
Zloženie
Pohánka siata* (mechanicky lúpaná). Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sóje, orechov a sezamu. * výrobok kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte pri teplote do 25 ° C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70%.